Митрополит Тихон председавао симпосионом о Православној Цркви у Америци

Његово Блаженство архиепископ вашингтонски, митрополит свеамерички и канадски Тихон, који се налази у Москви поводом празновања 25-годишњице постојања Подворја Православне Цркве у Америци, посетио је 8. децембра 2019. године Православни светотихоновски хуманистички универзитет, на којем је председавао симпосионом посвећемим Православној Цркви у Америци.

У симпосиону су учествовали чланови његове делегације: архиепископ Ситке и Аљаске Давид, изабрани епископ Кливленда, викар Румунске Епископије ПЦА у Америци, архимандрит Андреј (Хоарсте) и други.

У Саборном двору Епархијског дома, у коме је одржан историјски Помесни сабор 1917-1918. године, митрополита Тихона је поздравио хор Богословског факултета овог Универзитета певањем на енглеском језику тропара, кондака и величанија Светог Тихона, патријарха сверуског.

Протојереј Владимир Воробјев поменуо је у свом поздравном слову да је пре 28 година овде држао предавање декан Академије Светог Владимира протојереј Јован Мајндорф. Митрополит Тихон је одржао предавање на тему „Апостолска делатност Цркве у Северној Америци“, у коме је изложио концепцију унутрашњег и спољног живота ПЦА, обративши посебну пажњу на остварење апостолског мисионарског рада ове Цркве и на развијање духовног живота и односа са друштвом, као и на духовно-просветни рад и јеванђељску проповед.

Говорио је и архимандрит Андреј, да би старешина Московског подворја игуман Јосиф Кљуков одржао предавање „Вааламски мисионарски рад на Аљаски: лекције из прошлости и перспективе за мисионарски рад у Америци и Русији“. У наставку је америчка делегација одговарала на многобројна питања студената овог Факултета.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)