Митрополит Варшаве и целе Пољске Сава: Нико нема право да народу одузме оно што је најдрагоценије – Мајку Земљу

Митрополит СаваПравославни Митрополит Варшаве и целе Пољске Г. Сава, посредством Амбасаде Србије у Републици Пољској, упутио је Његовој Светости Патријарху Српском Г. Павлу писмо у коме се каже:

У овим тешким тренуцима, када Вам је део вољене отаџбине, Косово и Метохија одузет - цела Пољска аутокефална православна Црква се прикључује у молитви Вама, Вашим црквеним великодостојницима, свештенству и верницима, и на тај начин изражава нашу солидарност с Вама и Српским Народом и дели Ваш бол и патњу.

Косово и Метохија је за Српски Народ света земља - Јерусалим - са храмовима, духовним богатством и православном културом. То је земља натопљена крвљу коју су Срби проливали за своју независност. Зато нико нема право да одузме оно што је најдрагоценије - Мајку Земљу - томе Народу.

Молимо се да Свемогући Господ призове к памети оне који данас одлучују о Косову и Метохији и да тој покрајини дарује миран живот, како би она и даље, као и до сада, са својим храмовима била радост за браћу Србе и друге народе и како би ширила свети Мир Божији и радост у Светом Духу, а да Српском Народу дарује мудрост и истрајност.

С љубављу у Христу,

+ Сава, Православни Митрополит Варшаве и целе Пољске