Митрополит воколамски Иларион на конференцији о прогону хришћана

Међународна конференција „Проналажење одговарајућих одговора на дуго занемарене кризе“ започела је свој рад 12. октобра 2017. године у Будимпешти (Мађарска). По благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе, учествовао је на отварању конференције.

Међу присусутнима на семинару, који је организован уз помоћ мађарског Министарства за људске ресурс, били су г. Виктор Орбан, премијер Мађарске; Патријарх Игњатије Афрем II из Сиријске Православне Цркве; Патријарх Игнатије Јосиф II Јунан из Сиријске Католичке Цркве; као и архијереји различитих хришћанских Цркава. Московску Патријаршију је такође представљао архимандрит Филарет (Булеков), заменик шефа ОСЦО.

Председавајући мађарске владе Виктор Орбан поздравио је учеснике и госте састанка.

Током састанка Митрополит волоколамски је одржао говор у којем је истакао досад невиђене размере прогона у данашњем свету. Према цифрама које је поменуо председник ОСЦО, у току последњих шест година један и по милион хришћана напустио је Сирију, а многе цркве и манастири у Сирији и Ираку уништени су.

Како је архијереј истакао, даље смањивање броја хришћана на Блиском истоку права је катастрофа за цивилизацију, с обзиром  на то „да западна цивилизација има своје корене у хришћанству, а хришћанство као такво је потекло са Блиског истока“.

Митрополит Иларион је напоменуо да је најважнији догађај за хришћане Блиског истока  био састанак између папе Фрање и патријарха московског и све Русије Кирила на Куби на почетку 2016. године, што је „дало нови подстицај развоју међуконфесионалних односа између сиријских хришћана и најзад до јачања хришћанског присуства широм Блиског истока“.

Како је истакао руски архијереј, у оквирима заједничког рада са Римокатоличком Црквом  успостављена је радна група која сада саставља листу уништених сиријски цркава. Такође је споменуо да је једна радна група за пружање хуманитарне помоћи народу Сирије основана од стране Комисије за међународну сарадњу Председниковог већа за сарадњу са верским организацијама. Радна група је оформљена од представника хришћанских, муслиманских и јеврејских заједница Русије.Захваљујући активностима радних групе, две пошиљке хуманитарне помоћи већ су испоручене у Сирији.

М итрополит  је такође поменуо прихватање декларације Савета УН за људска права 2015. године „О подршци људским правима хришћана и других заједница, посебно на Блиском истоку,“ коју су иницирали Русија, Ватикан и Либан уз учешће Руске Православне Цркве.

На крају свог излагања, Митрополит Иларион је изразио наду да ће овај семинар помоћи да се изнађу практични начини подршке хришћанима на Блиском истоку.

Конференција је завршила свој рад 13. октобра. Учесници конференције су усвојили заједнички декларацију.

Извор: Московска Патријаршија (превод – Информативна служба СПЦ)