Митрополит волоколамски Иларион код Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија

На позив Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија, Митрополит волоколамски Иларион, директор Оделења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и Архиепископ сорошки Јелисеј присуствовали су 25. септембра бискупском посвећењу каноника Џонатана Гудола у  катедрали Вестминстерске опатије.

Каноник Џонатан Гудол је радио као секретар за екуменске односе при Архиепископији кентерберијској више година. Међу  присутни су били Архиепископ тијатирски и великобритански Григорије (Васељенска Патријаршија), Митрополит јужне и западне Европе Јосиф (Румунска Православна Црква), архијереји и свештенство помесних Православних и Источних Цркава, и Апостолски нунцио у Великој Британији, Надбискуп Антонио Менини.

После хиротоније гости су се упутили у Ламбет Плас, где је Архиепископ кентерберијски приредио свечани пријем.

Током пријема Митрополит Иларион је разговарао са др Џефријем Роувелом, епископом гибралтарским у Европи, о разним темама међухришћанских односа, као и о изгледима у вези размене студената између богословских образовних инстутуција. Митрополит волоколамски Иларион је водио разговор са бившим Архиепископом кентерберијским др Роаном Вилијамсом и са Бискупом Лондона др Ричардом Шартром. 

Извор: Московска Патријаршија