Председник Народне Скупштине Републике Српске код митрополита Илариона

 У просторијама Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије (ОСЦО) 22. новембра 2013. г.  директор овог Одељења Митрополит волоколамски Иларион примио је председника Народне Скупштине Републике Српске Игора Радоичића. Састанку су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Душко Перовић, руководилац Канцеларије председника Народне Скупштине Младен Бранковић, саветник И. Радоичића Милан Грубор, секретар Одељења спољних црквених послова за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, службеник овог Одељења за стране земље М.Х. Паласио.

Митрополит Иларион је топло примио високог госта са пратњом и поделио своје утиске са посете Бањалуци, која је била уприличена прошле године на позив Председника Републике Српске Милорада Додика.  Председник ОСЦО је истакао значај даљег развијања односа Московске Патријаршије са Републиком Српском.

Митрополит Иларион је такође нагласио да су животи како руског, тако и српског народа историјски одређени системом вредности, што је залог за обезбеђење будућности ова два народа. Према његовим речима, одржавање здраве моралне климе у друштву представља општу мисију Цркве и државе. „Сада један од главних проблема у Европи представља демографска криза, за чије решење је неопходно да се омогући политика подршке породици“, рекао је председник ОСЦО.

Са своје стране Радоичић је захвалио Митрополиту Илариону на састанку и пренео поздраве од Председника Додика и Епископа бањалучког Јефрема. Он је говорио о тренутној ситуацији у Републици Српској, са нагласком на чињеници да у Републици Српској Српска Православна Црква игра  важну обједињујућу улогу.

Извор: Московска Патријаршија