Митрополит волоколамски Иларион у Казану

Митрополит волоколамски Иларион у Казану
Митрополит волоколамски Иларион у Казану
Митрополит волоколамски Иларион у Казану
Митрополит волоколамски Иларион у Казану

У суботу 28. марта 2015. године Митрополит волоколамски Иларион, као председник ОМЦО Московске Патријаршије и ректор Богословског института за постдипломске студије Св. Ћирило и Методије, стигао је у Казан ради учествовања у прославама обележавања хиљадугодишњице престављења Светог Кнеза Владимира и одслужио Свеноћно бденије у цркви Казанске богословије. На улазу цркве Светог Јована Кронштатског Митрополита Илариона је поздравио игуман Јефимије (Мојсијев), ректор богословије.

Митрополиту су на свеноћном бденију саслуживали Митрополит Казана и Татарстана Анастасије, Епископ Алметјевска и Бугулмска Методије, игуман Јефимије, и други.

После службе Митрополит Иларион је водио разговоре са студентима и професорима ове богословије.

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОМЦО), служио је 28. марта 2015. са Митрополитом казанским и татарстанским Анастасијом Божанску Литургију у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Казану. Манастир је саграђен у 16. веку на месту проналаска чудотворне иконе Небеске Царице. Овде се данас чува копија Казанске иконе која дуго времена била у Ватикану, а враћена је Руској Православној Цркви 2004. године.

После Литургије и благодарења пред копијом Казанске иконе Матере Божје, Митрополит Анастасије је поздравио Митролита Илариона у име верника и казао да је Казанска епархија отпочела с прославама обележавања хиљадугодишњице престављења Светог Равноапостолног Владимира.

Митрополит Иларион је истог дана одржао предавање на завршној пленарној седници Сверуске истраживачке конференције "Цивилизациони избор народа Русије", на Федералном универзитету у Казану, у оквиру прослава којима се обележава хиљадугодишњица од престављења Светог Кнеза Владимира Равноапостолног.

Митрополит Иларион је говори на тему "Вера као обликујућа сила и основа цивилизацијске стабилности државе". Током форума председник ОМЦО састао се и са г. Илшатом Гафуровим, ректором Казанског федералног универзитета.

Истог дана Митрополит Иларион се састао са Фаридом К. Мухаметшином, председником Државног већа Републике Татарстан. Њима су се придружили Митрополит Казана и Татарстана Анастасије и г. Разил Валејев, председник Одбора за образовање, културу, науку и националне послове Државног већа Татарстана.

Разговори су се односили  на односе између муслиманске и православне заједнице у Татарстану и учесници су истакли јединствено искуство сарадње међу њима, као и висок ниво међуетничких односа. Митрополит Иларион је нагласио важност образовања младих генерација на основама традиционалних моралних вредности и у духу узајамног поштовања.

Извор: Московска Патријаршија