Митрополит волоколамски Иларион у Либану

Митрополит волоколамски Иларион у Либану
Митрополит волоколамски Иларион у Либану
Митрополит волоколамски Иларион у Либану
Митрополит волоколамски Иларион у Либану

С благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, Митрополит волоколамски Иларион, директор Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, стигао је у Либан 9. новембра 2013. г., поводом прославе 25-годишњице устоличења Архиепископа филипољског Нифона, иначе представника Антиохијске Патријаршије при Московској Патријаршији.

У пратњи Митрополита Илариона су протојереј Игор Јакимчук, секретар Одељења за спољне црквене односе, и ђакон Александар Карзан, помоћник директора ОСЦО.

Истог дана, председник ОСЦО сусрео се са председником Републике Либана Мишелом Сулејманом у председничкој резиденцији. Састанку су присуствовали и Архиепископ Нифон, амбасадор Руске Федерације у Либану Александар Засипкин и протојереј Игор Јакимчук.

Митрополит Иларион је пренео поздраве Његове Светости Патријарха московског и говорио је о напору који улаже Руска Црква зарад заштите хришћана који живе на Блиском истоку, а посебно у Сирији.

Истог дана Митрополит волоколамски је посетио манастир Успења Пресвете Богородице у Баламанду, где га је примио Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х.

На састанку су били присутни и Архиепископ филипољски Нифон, настојатељ Подворја Антиохијске Патријаршије у Москви; Епископ карски Гатас, игуман овог манастира и протојереј Игор Јакимчук.

Његово Блаженство Јован Х поменуо је да Антиохијску и Московску Патријаршију спајају вишевековне везе љубави и братства и изразио срдачну захвалност Руској Православној Цркви и руским властима због њиховог чврстог става у одбрани хришћана на Блиском истоку и због њихове помоћи коју су добили.

Митрополит Иларион је изразио дубоку забринутост због трагичних догађаја у Сирији и истакао да ће Руска Православна Црква наставити да чини све што је у њеној моћи да ублажи патње жртава војног сукоба у Сирији. Такође је поменуо позитиван пример Либана где је много урађено како би се одржао склад међу верама и народима, док представници различитих верских и етничких заједница раде заједно за просперитет земље.

Председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије сусрео се 10. новембра 2013. г. са Патријархом Маронитске Цркве кардиналом Бехара Бутрос Ал-Рајем у његовој резиденцији у Бејруту.

Саговорници су разговарали о ситуацији на Блиском истоку и изразили заједничку забринутост у вези са актуелним војним сукобом у Сирији који утиче на хиљаде цивила, посебно хришћана. Сагласили су се око важности хуманитарне помоћи за људе у невољи у местима свога боравка како би се обуставило њихово исељавање.

Извор: Московска Патријаршија