Митрополит волоколамски Иларион у посети Хиландару

Митрополит волоколамски Иларион у посети Хиландару
Митрополит волоколамски Иларион у посети Хиландару
Митрополит волоколамски Иларион у посети Хиландару
Митрополит волоколамски Иларион у посети Хиландару

Братство манастира Хиландара је имало велику част да у госте прими Његово Високопреосвештенство Митрополита волокаламског г. Илариона (Алфејева), председника Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве. У пратњи Митрополита Илариона био је и Његово Преосвештенство Епископ дмитровски, викар Московске епархије, г. Теофилакт, као и неколико клирика и лаика.

Након посета Кареји, манастирима Ивирону и Констамониту, у поподневним часовима у уторак, 9. октобра 2012. године, група драгих гостију из Русије пристигла је у Хиландар. На улазу у манастир госте је дочекао хиландарски игуман Високопреподобни архимандрит г. Методије. Гости су преноћили у хиландарским конацима и присуствовали богослужењима у Саборној цркви. Посебна духовна радост је просијала током служења саборне архијерске Литургије којом је началствовао митрополит Иларион уз саслужење Епископа Теофилакта, игумана архимандрита Методија и више свештенослужитеља.

По завршетку Свете евхаристије митрополит Иларион, обраћајући се игуману, нагласио је: „Драги оче Методије, уважено братство овог манастира, драги оци и браћо! Желим да вам пренесем жеље и благослов пресветог Патријарха Москве и Све Русије г. Кирила. Са радошћу долазим поново у Свети манастир Хиландар после двадесет година одсуства (од 1992.). Од тада се много чега променило, како у мом животу тако и у манастиру. Већина данашње манастирске браће је млада и није била присутна у оно време."

„Желео бих да вам захвалим на вашим молитвама и да вас позовем да се топло молите за вашу земаљску отаџбину Србију, јер је то јако напаћена земља. Са сажаљењем и болом слушам вести из Србије о притисцима и прогонима које трпе хришћани на Косову и Метохији", додао је Митрополит волоколамски Иларион.

Он је такође нагласио: „Два пута сам посетио Косово и уверио сам се у претешке животне услове наше браће монаха у древним манастирима Дечанима, Грачаници и са каквим се тешкоћама суочавају у Пећкој Патријаршији. Свакако су им веома потребне ваше молитве. Господ вас је позвао на Свету Гору да се борите за спас ваших душа највише."

„Данас се Србија налази на раскрсници. С једне стране, то је православна земља у којој је православна вера и даље јака, док с друге стране постоји и ванцрквени свет са својим страстима, забавама и пропагандом конзумерства и одбацивањем духовног живота који жели да удаљи српски народ и младе Србе од Христа. То је разлог, драга браћо, што носите изузетну одговорност за очување православне вере, побожности наших отаца као и за молитву за ваш народ", нагласио је Митрополит Иларион.  

Игуман Методије је упознао митрополита Илариона са животом и наслеђем Свете царске српске лавре Хиландара, посебно са током обнове од последица пожара 2004. године. Током посете манастирској ризници Митрополит се посебно задржао испред чувене иконе Христа Спаситеља која је, по његовим речима, на њега још од раније оставила веома дубок утисак.

У спомен на овај радостан сусрет, Митрополит Иларион је даривао хиландарском игуману напрсни крст и икону Матере Божје, а отац Методије је, у име братсва, госту поклонио панагију са ликом заштитнице Хиландара - Богородице Тројеручице.

У четвртак, 10. октобра 2012. године, гости из Руске Православне Цркве су се, уз целив љубави, растали са својим домаћинима, размењујући благослове и утврђујући вековне духовне везе два братска православна народа. Поклоници су пешице отишли у бугарски манастир Зограф.

У чланку су коришћени наводи Служба коммуникации ОВЦС и агенције Romfea.gr (фото: Ненад Петровић и Служба коммуникации ОВЦС)

Извор: hilandar.org