Митрополит волокомски Иларион код председника Италије Серђа Матареле

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије (ОСЦО), састао се 25. јуна 2015. године са председником Републике Италије Серђом Матарелом.

У дугом разговору  одржаном у Палати Квиринал у Риму учествовали су Њ.П. Сергеј Разов, амбасадор Руске Федерације у Италији, и архимандрит Антоније (Севрјук), секретар Администрације парохија Московске Патријаршије у Италији. Разговарало се о великом броју тема од заједничког интересовања.

Митрополит Иларион је пренео председнику Матарели поздраве и благослове од Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и истакао да су добри и конструктивни односи са Италијом, земљом која има дубоке хришћанске корене, приоритет у спољним активностима Руске Православне Цркве.

Председник ОСЦО је изложио  председнику Италије о мировним и хуманитарним иницијативама које је подузела Руска Православна Црква да би помогла жртве војних акција у источним регионима Украјине. Митрополит Иларион је исгако да је Московска Патријаршија учинила све што је могуће да позове сукобљене стране да мирно разреше сукоб, док се држала подаље од сваког покушаја да се увуче Црква у политичку борбу.

Митрополит Иларион се дотакао и ситуације на Блиском истоку, где се наставља геноцид хришћанског становништва. Он је истакао важност заједничких напора верских вођа, укључујући и оне традиционалног ислама, са циљем упозоравања светске заједнице о прогонима хришћана, који су много већег обима и окрутности него икад што се дешавало у претходним вековима.

Председник  ОСЦО је описао однос Римокатоличке Цркве и Руске Православне Цркве, изразивши задовољство услед позитивног развоја и пренео му утиске са састанка са папом Фрањом.

Митрополит је такође излагао председнику Матарели о животу и раду Руске Православне Цркве у Италији, где има око шездесет парохија и заједница Московске Патријаршије.

Извор: Московска Патријаршија