Митрополит Зизиулас предлаже дан заједничке молитве за човекову средину (екологију)

У Ватикану је данас 18.6.2015. г. званично представљена друга енциклика папе Фрање „Laudato Si´“ – дословно ”Хваљен буди” – ”Слава Тебје” на којој је узео учешће и Mитрополит пергамски др Јован Зизиулас у име Васељенског Патријарха, истакавши својом присуством фундаментално екуменски каракетер ове енциклике.

Са великим интересовањем је Васељенски Патријарх, Његова Све-Светост Вартоломеј I  читао другу енциклику римског понтифекса. Патријарх Вартоломеј I је и сам често због свог еколошког ангажмана апострофиран као ”зелени патријарх”, који је и сам пре неколико година објавио посланицу о екологији.

Митрополит Пергама др Зизиулас  истиче значај „Laudato Si´“ за целокупну екумену. Пред журналистима у Ватикану предложио је дан заједничке молитве за човекову средину као творевину Божју. ”Енциклика Папе Фрање је позив нама свима на јединство. Том јединству можемо допринети молитвама за човекову средину, пошавши од твари Божје, као што је она описана у јеванђељима, преко преображаја наших срца и нашег начина живота, тиме што ћемо се узајамно поштовати, узајмно волети и добро опходити са оним што нам је Бог подарио. За то смо ми папи благодарни.” 

За Митрополита др Зизиуласа ова енциклика задире у ”духовне димензије”. Он вели: ”Црква би требало да грехе против природе и животне средине (”еколошки грех”) укључи у општи списак грехова. Сваки хришћанин би требало да буде свестан таквог греха.”

Из православне перспективе је ”еколошка аскеза” – штедљиви однос према природним ресурсама веома значајна. За Митрополита ова енциклика има проминентан екуменски значај, јер раздвојене хришћане опомиње са какавим смо заједничким задацима сви суочени. Ми сви осећамо егзистенцијалне проблеме и морао их заједно решавати. 

Присуство Митрополита Зизиуласа на данашњој конференцији за штампу у Ватикану јесте снажан сигнал да је тема глобалне екологије ове папске енциклике универзална тема човечанства и да надилази конфесионалне границе.

протођакон Зоран Андрић, Минхен