Митрополит Антоније (Храповицки): Исповест

У оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске објављено је дјело надалеко чувеног јерарха Руске Православне Цркве - Митрополита Антонија (Храповицког).

Овај врсни богослов, неуморни пастир повјереног му стада Христовог и, прије свега, дубоко вјерујући човек, заиста је значајна личност не само у историји Руске Цркве него и читавог Православља у другој половини 19. и првој половини 20. вијека.

Као неко ко је крајње конкретно проживљавао небројена искушења кроз која је пролазио руски народ у турбулентним временима прије, за вријеме али и послије Револуције 1917. године, митрополит Антоније, дијелећи судбину оног дијела Руса који су кренули у егзодус након преузимања власти бољшевика, на сваки могући начин настојао је да се сачува православна вјера пред многим искушењима.

Једна у низу његових књига која је објављена са намјером да обичном вјерујућем хришћанину буде својеврсни путоказ у животу управо је и дјело под насловом „Исповест“.

Ово дјело, по начину на који је писано, заиста је једноставно и свима разумљиво, а опет, са друге стране, начин на који се излажу свакако корисне информације о исповијести, пројављују митрополита Антонија као брижног пастира који је спреман да своје огромно искуство подијели са млађим свештеницима у којима препознаје будуће руководитеље руског народа у просторима изван њихове домовине, али и са вјерујућим народом који се, стицајем околности, обрео у једној потпуно друкчијој средини од непрегледних пространстава Русије и дубоке привржености Православљу.

Ова књига поред неоспорне употребне вриједности када је у питању исповијест, истовремено је и извор помоћу ког се можемо упознати са интересантним детаљима који су нама Србима мање познати а тичу се религиозног и политичког живота Руса у једном и те како важном периоду њихове историје.

Како је у одређеној мјери и наш напаћени српски народ пролазио кроз слична искушења, ово дјело наравно да има и своју вриједност као одређена врста опомене и разбудитеља из прилично опасног стања летаргије и равнодушности.

Имајући у виду да је митрополит Антоније (Храповицки), као избјеглица, један дио свог овоземаљског живота провео и са нама Србима, наравно да је објављивање његовог дјела начин да се млађе генерације заинтересују за њега и његов опус. Књига „Исповест“ свакако је важан корак у том процесу упознавања са митрополитом Антонијем, а да ли ће поуке које је он изложио бити и прихваћене, то ипак зависи од нас самих.

Извор: Митрополија дабробосанска