Митровдан - Дан града Панчева

Митровдан - Дан града Панчева
Митровдан - Дан града Панчева
Митровдан - Дан града Панчева
Митровдан - Дан града Панчева

Дан града Панчева, 8. новембар - Митровдан, и ове 2017. године свечано је обележен у свим храмовима. У храму Успења Пресвете Богородице у Панчеву свету Литургију служио је јереј Милош Пешић, уз саслужење ђакона мр Мирка Петровића и појање протонамесника Слађана Тубића и Стојана Оморца, који је и Апостол читао. Празнично бденије уочи Митровдана је такође служио јереј Милош Пешић, а појали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, Стојан Оморац и Радан Шарић.

На Православном гробљу у Панчеву у Ружиној улици у 10 часова протојереј-ставрофор Стеван Урошев одслужио је помен ослободиоцима Панчева пред спомеником Мученицима и жртвама Ослободилачког рата 1914-1918, који је подигла Добротворна задруга Српкиња панчевачких. Поред председника Скупштине града Панчева г. Тиграна Киша, чин су присуствовали представници Војске Србије, разних удружења и грађани.

Коло српских сестара је на Митровдан пре 89 година (1928.) на јужном зиду храма Успења Пресвете Богородице у Панчеву поставило спомен плочу „у знак народног признања за ослобођење и уједињење својој браћи палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Кочиног устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева“. Након свете Литургије у порти је пред овим спомен обележјем свештеник Милош Пешић са ђаконом одслужио помен у присуству братства храма и верника.

На почетку свечане седнице Скупштине града Панчева поводом Дана града која је почела у 12 часова у Културном центру, Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала мр Вера Царина, отпевало је химну Републике Србије „Боже правде“. Позиву градоначелника Панчева г. Саше Павлова одазвало се и свештенство.

Митровдан је и слава скита Светог Димитрија у Влајковцу.

Извор: Епархија банатска