Митровдански сабор у Вагану

Митровдански сабор у Вагану

У Благовештењском скиту у Вагану код Добрунске ријеке одржан је традиционални Митровдански сабор, поводом празника Светог Димитрија Солунског Мироточивог, којем је присуствовало око 250 вјерника.

Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Саво Брадоњић из Рудог уз саслужење пароха бјелобрђанског протонамјесника Живка Васића и архимандрита Јована Гардовића из манастира Светог Николаја из Добрунске Ријеке код Вишеграда.

У бесједи окупљеном народу отац Саво је подсјетио на живот Светог Димитрија и чуда која је чинио, наводећи да он и данас, мироточећи својим моштима, зрачи као један од највећих свјетилника, зближава и сједињује све људе да буду браћа.

Подсјећајући на важност скита у Вагану, он је истакао да је ова црква брвнара послије манастира Добруна најстарија православна светиња у овом крају.

„Након што је манастир Добрун - Крушево био срушен под најездом Турака, дио монаштва се повукао у ову светињу, гдје су наставили свој монашки живот, молећи се Богу за свој мученички народ. А чим су се створиле прилике поново су се враћали у манастир Добрун и уз помоћ народа обнављали порушене дијелове манастирског комплекса“ – рекао је отац Саво.

Након литургије, у новоизграђеном народном дому „Владимира Милановића“, који је сопственим трудом и средствима чувао и сачувао ову светињу, служено је благодарење.

Архимандрит Гардовић, као надлежни парох, у свом обраћању за трпезом љубави, подсјетио је на изведене радове, захваливши свим приложницима и Митрополији дабробосанској, која је добрим дијелом помогла овај подухват, као и грађевинској екипи на челу са Гораном Лучићем, који су за 22 радна дана ставили овај објекат под кров.

Посебну захвалност упутио је парохијанима који су учествовали у изградњи овог народног дома.

Извор: Митрополија дабробосанска