Мјесто и улога народа Божијег у богослужењу

Мјесто и улога народа Божијег у богослужењу

У Духовном центру Романијске Лазарице у Сокоцу је у Томину недељу, 22. априла, послије вечерњег богослужења у храму, одржано духовно вече у оквиру којег је професор Литургике на Богословском факултету „Свети Василије Острошки“ у Фочи јереј др Ненад Тупеша говорио о теми „Мјесто и улога народа Божијег у богослужењу“.

Отац Ненад је истакао да су суштински циљеви Цркве да сваког човјека уведе у Цркву, да га укључи у њен живот, у живот благодати, заједничарења са Богом, љубави, јединства и духовног узрастања ка вјечном спасењу.

„Црква се као живот и благодат остварује кроз своје богослужење - литургију. То значи много више од заједничке молитве; она означава саборну радњу у којој свако узима дјелатног учешћа, као живи учесник“ – рекао је отац Ненад.

Према његовим ријечима, јерархијско устројство или поредак Цркве изражен је кроз њена богослужења у којима сваки члан узима учешће у складу са својим призвањем.

„Читава Црква служи Литургију, но у том заједничком дјелању сваки вјерник има своје нарочито мјесто“ – нагласио је отац Ненад, након чијег су се предавања вјерници активно укључили у дискусију и постављали питања везана за наведену тему.

Извор: Митрополија даборбосанска