Младеновaц: Представљена књига «Несвети а свети» архимандрита Тихона (Шевкунова)

Младеновaц: Представљена књига «Несвети а свети» архимандрита Тихона (Шевкунова)
Младеновaц: Представљена књига «Несвети а свети» архимандрита Тихона (Шевкунова)
Младеновaц: Представљена књига «Несвети а свети» архимандрита Тихона (Шевкунова)
Младеновaц: Представљена књига «Несвети а свети» архимандрита Тихона (Шевкунова)

У Недељу Православља, 9. марта 2014. год, у парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског и администратора жичког Јована, организована је духовна трибина на којој је представљена књига „Несвети а свети“ архимандрита Тихона (Шевкунова). Говорили су јереј Арсеније Арсенијевић, старешина храма Вазнесења Господњег у Београду, Дејан Павловић из издавачке куће „Чувари“, ђакон Марко Јефтић у име домаћина, а Небојша Мастиловић из групе „Пирг“ наступио је у музичком делу.

Ово је била четврта трибина у оквиру циклуса започетог крајем октобра 2013. године у организацији младеновачке цркве, након што су раније гостовали клинички психолог др Влако Пановић са ВМА, штићеници заједнице „Земља живих“ из Брајковца са оцем Александром Новаковићем, а пре њих академик Матија Бећковић. Братство храма, са архијерејским намесником протојерејем Жељком Ивковићем на челу, одлучило се на организовање трибина пошто је постојала велика жеља верујућих Младеновчана да разговарају са еминентним личностима нашег црквеног и културног живота. Организовање ове трибине у потпуности је преузело братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Ђакон Марко Јефтић је поздравио присутне и захвалио им  што су одлучили да дођу на ову духовну трибину у изузетно великом броју и истакао да је ова књига постала велики догађај у духовном и културном животу Цркве, а аутор је удостојен мноштва књижевних награда. Осим тога, књига „Несвети свети“ представља прави бестселер. Њен укупан тираж на руском језику је скоро два милиона примерака. Књига је преведена у Грчкој, Србији, Француској, Румунији, САД и у другим земљама. „Несвети а свети је роман мозаик о животима руских монаха у прошлом веку. Књига напросто плени интересовање читалаца широм света причама о судбинама људи који су у совјетско доба живот посветили Богу и одбрани Цркве. Овај роман одише тихом смиреношћу и радошћу живота чији је циљ и у најтежим историјским приликама – сачувати чисто срце пред Богом, нагласио је ђакон Јефтић.

Затим је г. Дејан Павловић представио плодоносну издавачку делатност своје куће и говорио о значају Сретењског манастира (у којем је архимандрит Тихон игуман) у вези са хуманитарним активностима док помажу Србе са Косова. Крајем 19. века у Русији се појавила књига „Казивање једног боготражитеља своме духовном оцу“. Аутор јој је до данас непознат, али је постала  својеврсна лектира православном човеку у Русији, и шире.

Вредност књиге се огледа у томе што је оно у њој написано блиско сваком човеку, речи су јереја Арсенија Арсенијевића. Све одише православним духом. Начин писања архимандрита Тихона близак је савременом православном човеку, Русу, Србину, али и сваком другом који у вери живи. За неутврђене у вери овај роман је путовођ. У њој су описани животи монаха - стараца у Псково-печорском манастиру, али архимандрит Тихон помиње и личности које су сведочиле веру обремењене животом „у свету“. Јер, сваки хришћанин, ма како живео и чиме се бавио, стреми ка једној сврси - Царству небеском. Књига описује разне слабости људи, па и у манастирима. Али, у свима њима се види једно -  Христос, оно најважније за нас у Цркви. Та мисао је срж ове књиге, поручио је протојереј Арсеније.

После музичког дела, у којем је г. Небојша Мастиловић извео неколико ауторских песама, присутни су постављали питања.

Братство храма Успења Пресвете Богородице

Извор: Епархија шумадијска