Млади прославили Духове на Калемегдану

Млади прославили Духове на Калемегдану
Млади прославили Духове на Калемегдану
Млади прославили Духове на Калемегдану
Млади прославили Духове на Калемегдану

Млади београдских школа у организацији Пријатеља деце Београда прославили су празник Свете Тројице на једанаестим Духовским свечаностима на Калемегдану. Дан Радости! Дан Живота! Овога лета Господњег уочи Васкрсења Христовог били смо сведоци када је Благодатни огањ из Јерусалима донет да обасја српске земље и све крајеве где живе Срби. Али, један огањ који је дошао пре две хиљаде година који је запалио сам Богочовек Исус Христос  и пренео својим апостолима и ученицима, дошао је и на свето место где се сабира верни народ, а молитве упућују Господу - на место где су храм Свете Петке и црква Ружица.

„Вековима је тај пламен рађао светитеље, мученике, преподобнике, или су они себе препознавали у њима. Зато је одвајкада ово место свето, и разлог што се управо овде окупљамо око једног од најлепших празника у Цркви поред Божића, Васкрса, Духова. Празник Духова, Тројице или Педесетнице, јесте празник Духа Светога, који живот даје. Зато смо и ово вече назвали  Даном радости, Даном живота, што потврђују младост и ова деца што се овде окупљају и на свој начин користе пламене језике и дарове које им је Бог дао да прославе празник,“ казао је у поздравној речи протојереј-ставрофор Драгомир Сандо.

Рецитатори, певачи, музичари, фолклорни играчи, њихови учитељи, професори, педагози, родитељи посведочише овим сабрањем у порти храма Свете Петке и цркве Ружице - Силазак Духа Светога, а сведочише и о свом пореклу како говори и истоимена песма Десанке Максимовић, коју је казивао Вељко Марић из Основне школе „Стеван Сремац“:

Ја знам ко сам,
по звону што са задужбина немањићких пева
по лепоти његова гласа,
по томе што ме од Студенице до Милешева
прадедови гледају са иконостаса,
И што сваки у руци држи Храм...

Тражило се песмом поштовање за мале, славио се Хлеб, држала се здравица српском роду и казивала Ода Радости  (песник Божидар Пешев); чули смо занимљиву песму Разболе се Петак (песник Дејан Алексић), коју је казивала Софија Митић (ученица четвртог разреда Основне школе Војислав Вока Савић).

Дечји хор Основне школе „Јајинци“отпојао је Полијелеј, а у другом делу је певао стару песму Јоване Јованке.

Ученици основних школа: Јосиф Панчић, Горња Варош, Радоје Домановић, Вељко Дугошевић, Стефан Немања, Никола Тесла, Филип Вишњић, 14. октобар, Јован Цвијић, Јелена Ћетковић,  Бранко Радичевић, Ђорђе Крстић  донели су и радост и живот, како слови ово вече једанаестих Духовских свечаности. Певало се и на италијанском: Милица Ракић (ОШ Никола Тесла) певала је композицију Caro mio ben (Ђузепе Ђордани), док је Тија Перић (ОШ Јован Цвијић) певала Хабанеру, арију из опере Кармен; обе су ученице седмог разреда.

Руске народне песме Каћушу у извођењу Марије Благојевић (шести разред ОШ Бранко Радичевић) и Каљинку ( у извођењу Николине Милосављевић из ОШ Ђорђе Крстић) препуна порта поздравила је великим аплаузом.

Проф. Дејан Чубрилов је припремио најмлађе из ОШ Ратко Митровић да са Сплетом народних игара увеличају данашњи празник, док је старија група завршили игром и песмом ово вече радости.

Програм су припремили Славка Грујичић и Александар Радовић.

Водитељка програма је Јована Поповић, најмлађи водитељ на једанаестим Духовским свечаностима, ученица Десете београдске гимназије Михајло Пупин, изванредни рецитатор са многим наградама, као и сви учесници ове вечери. Учесницима се придружила и Пријепољчанка Данијела Лазовић, сада становница Београда и ученица у Десетој београдској гимназији, са песмом коју је сама написала још у основној школи: стиховима Свете воде Лима прославља свој крај, светитеља Саву и манастир Милешеву.

Покровитељ једанаестих Духовских свечаности и ове вечери у организацији Пријатеља деце Београда је Градска управа Града Београда, Секретаријат за спорт и омладину. Сви програми Духовских вечери биће емитовани на ТВ Храм, док се беседе и предавања могу послушати на Радију Слово љубве.

Зорица Зец