Младост је наша будућност

Младост је наша будућност
Младост је наша будућност
Младост је наша будућност
Младост је наша будућност

У суботу 10. новембра 2012. г. у црквеној сали при Прокатедралном храму Светога Саве на Еланори одржана је трећа по реду гала вечера. Намена ових годишњих вечера је да се сакупи новац за будуће пројекте на парохијском имању. Приметно је да се сваке године по нешто дограђује и зида. Ове године је постављена расвета са 18 светиљки и четири велика рефлектора који треба да осветљавају паркинг и игралиште који су прошле године избетонирани. Такође ове године су завршене трибине на игралишту по узору на школске трибине у школама Србије. Више од 100 деце моћи ће да комотно седи са стране игралишта, посматра утакмице и дружи се.

Верни народ Северних плажа Сиднеја радо се одазива и учествује, јер сви воле када се нешто гради и када напредује читава заједница. Да подсетимо: 2008. г. је уведен систем за грајање и хлађење у црквену салу, 2009. г. је саграђен парохијски дом, 2010. завршено фрескописање храма које је трајало 4 године и 6 месеци (1000 квадрата фескописа); такође је уграђена прелепа нова ограда са капијом, 2011. г. избетонирани су игралиште и паркинг, 2012. трибине и осветљење имања.

 Присутнима се обратио нови председник ове Црквене општине г. Владо Бубало. Захвалио је свима који су радили и помагали све до сада је урађено и подсетио да је ова гала вечера намењена мењању комплетних електричних инсталација на црквеном имању. Садашњи и будући пројекти захтевају јачи капацитет струје, и једноставно све се мора поново урадити.

Прота Саша је у свом обраћању навео да је ово уједно и припремни пројекат за изградњу дечјег обданишта. Већ почетком идуће године почеће се припрема документације за дечје обданиште. У свом обраћању, измећу осталога, рекао је и следеће:

„Последњи попис становништва је показао да Срба у Аустралији има око 70.000. Знам да сте многи очекивали много веће цифре. Нема нас много, али постоји и једна лепа страна овог пописа везана за српску заједницу, а то је да је српска заједница веома млада по годинама. Рађе се много више него што умире, а од тих 70.000 само 10.000 је старије од 60 година. Ово значи да без обзира на мали број Срба, српска заједница има светлу будућност уколико буде сада, тј. овога момента радила и градила. Дошли смо до тренутка кад свака црквена заједница има цркву, салу и парохијски дом, а, поред свега, тога, нисмо у стању да децу задржимо. Сада је дошао време да се као заједница подигнемо на један виши степен постојања и да радимо пројекте који ће гарантовати опстанак српске деце рођенеу Аустралији као православних Срба. Ти пројекти су обданишта и православне основне школе. Зато већ неколико година уназад најављујемо преко парохијских писама да ће следећи велики пројекат на овом имању бити управо дечје обданиште. То је пројекат који ће нашу децу везати једном нераскидивом везом за имање Светога Саве на Еланори, и за своју Српску Православну Цркву. Немојте заборавити једну ствар! Ми који смо прва генерација Срба у Аустралији, немамо своје претке овде, али имамо и имаћемо своје потомке! Ми смо ти будући преци који морају градити и зидати све док не створе сигуран систем који ће штитити нашу децу од духовне асимилације. Зато је на нама велики задатак, а од вас тражим само да чините оно што су ваши преци чинили за вас: да се боримо и жртвујемо за духовни опстанак својих потомака!"

Прота Саша је захвалио и српској омладини која је ову гала вечеру понела на својим плећима: спремајући уз помоћ Кола сестара храну, сервирајући и до дуго у ноћ чистећи салу по завршетку вечери. Важно је још напоменути да је омладина при овој парохији добро организована, и да су управо они организовањем пикника сакупили новац за бетонирање трибина и још неке друге радове.

Специјално за ову прилику Тоња Ганин, која је фрескописала храм Светога Саве, насликала је официра српске војске који са барјаком Краљевине Србије улази 1912. године на свету српску земљу - Косово! На аукцији које је уследила, слику је купио г. Славко Маринков, а сав приход иде за будуће радове на имању.

Вечера је завршена у прелепој атмосфери уз песму и весеље, а новац за мењање електричних инсталација на имању је обезбеђен!

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска