Многаја љета престолонаследнику Александру!

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 19. јула 2015. године свечаној вечери у Краљевском Двору поводом прославе 70. рођендана Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића. - Док постоји дом Карађорђев, част служења народу и држави непорецива је дужност, обавеза и одговорност, поручио престолонаследник Александар.

Свечаности су присуствовали многоборјни великодостојници из целог света, представници политичког, јавног и културног живота наше земље, чланови Саветодавних тела Круне и пријатељи и поштоваоци Краљевске Породице.

Својим присуством рођенданско славље увеличали су: Њихова Величанства Краљ Карл Густав XVI и Краљица Силвија од Шведске (Његово Величанство је на челу државе Шведске), Његово Пресветло Височанство Принц Алберт од Монака (шеф државе Монако), коме је ово прва посета Србији, Њено Величанство шпанска Краљица мајка Софија, Његово Величанство бугарски Цар Симеон II и Царица Маргарита, Њихова Краљевска Височанства Принцеза Маргарета од Румуније и Принц Раду, Његово Краљевско Височанство Принц Никола Петровић Његош од Црне Горе, Њихова Краљевска Височанства Принц Рад Бин Заид од Јордана и Принцеза Мајда Рад Заид, Његово Краљевско Височанство Принц Лудвиг од Бадена, Његово Височанство Принц Амин Ага Кан, Њено Краљевско Височанство Принцеза Ира од Фурстенберга, Његово Краљевско Височанство Принц Никола (син Краљевића Томислава), Његово Краљевско Височанство Принц Серж (син Кнеза Александра Павловог), Њихова Височанства Принц Пјер И Принцеза Силвија д’Аренберг, г-ђица Викторија Де Силва (унука Краљевића Томислава), Њ.Е. г. Дезмонд Де Силва…

За многобројне званице, које су у Плавом салону Краљевског Двора дочекала Њихова Краљевска Височанства, приређен је коктел на доњој тераси Краљевског Двора након чега је уследило премијерно приказивање кратког документарног филма о Престолонаследнику. Својим наступом рођенданско славље улепшали су Сања Илић  и „Балканика“ са музичким програмом „Балкан концепт“ након чега је уприличена гала вечера на горњој тераси Краљевског Двора.

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар обратио се гостима и бројним присутним представницима медија:

Ваша Светости, Ваша Величанства, Ваша Краљевска Височанства, Ваша Светла Височанства, Ваше Екселенције, часни оци, имами и ефендије, Ваша Лордства, даме и господо, хвала вам што сте дошли на мој рођендан. Веома сам срећан што сте вечерас овде, у дому мојих предака, у земљи коју су својим животима стварали моји преци и преци мојих земљака, у граду који је постао наша престоница пре шест векова.

Сада, када пуним седамдесет година, добар је тренутак за преиспитивање претходних деценија. За некога ко је, вољом судбине и игром историје, рођен у изгнанству, ко је проглашен за државног непријатеља у другој години живота, чињеница да свој седамдесети рођендан прослављам коначно рехабилитован у Отаџбини, у свом дому, са својим народом и међу пријатељима које сам стекао у свету, представља емотиван тренутак, нешто о чему сам читавог живота сањао.  Ја сам због тога захвалан Богу, али дугујем много и онима који су вечерас овде да увеличају славље, онима који, нажалост, више нису са нама, али чији нас дух никада неће напустити, као и онима који су вечерас са нама у мислима, добрим жељама и надама да ћемо имати будућност које смо достојни. Борили смо се заједно за правду, демократију, људска права, слободу, поштовање сваке вере, етничког порекла, за државу равноправних грађана, која је равноправна са осталим државама и уважавана од њих, за заједницу мира, слоге и напретка.

Вечерас, окружен својом ужом и широм породицом, захваљујем мојој супрузи и нашој деци на љубави и подршци. Захваљујем мојим рођацима и пријатељима из бројних владарских домова који су ми учинили част својим присуством и својим лепим жељама. Најлепше захваљујем председнику Владе Републике Србије г. Александру Вучићу и највишим државним функционерима у Србији, представницима цркава и верских заједница, дипломатском кору и свима вама који ово вече и ову прилику чините незаборавним, и – пре свега и изнад свега – нашем народу који ме је учинио срећним што му припадам.

Од Карађорђа до мене постоји континуитет служења народу и држави. Док постоји дом Карађорђев, част служења народу и држави непорецива је дужност, обавеза и одговорност, јер потичемо из народа, и та нас чињеница судбински обавезује.

Дугујем много мојој супрузи за сву њену љубав, труд, и свакодневну посвећеност, као и за овај посебан рођендан. Захваљујем свом мом особљу и свима који су вредно радили да овај скуп и сваки други дан учине могућим. Хвала вам, нека вас Бог штити и љубав спаја.

вест припремљена према www.royalfamily.org