Моба у манастиру Милешева

  У суботу 20. јуна 2015. године када наша Православна Црква празнује спомен Светог свештеномученика Теодота Анкирског Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и Администратор Епархије милешевске служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешева уз саслужење свештенства и монаштва Епархије милешевске и Епархије будимљанско-никшићке.

“Сабрали смо се данас овде драга браћо и сестре, у овој великој немањићкој светињи, да се помолимо Богу, да се саберемо, да се овдје сјединимо у чаши Господњој, да примимо Божији благослов, али исто тако да послије ове Свете службе, у духу наше народне традиције, да се дружимо кроз рад. Данас смо сазвали мобу да покосимо имање манастира Милешеве. Могли смо ми то и другачије да урадимо, да платимо неколико људи са машинама да све то данас заврше, да се ми и не појавимо тамо на ливади. Али, Богу је угодно да изађемо мало у природу, да се вратимо мало природи, да се вратимо мало дружењу јер моба није само рад и није само корист него је и дружење и радост и међусобно општење, зближавање, упознавање.” рекао је у својој беседи владика Јоаникије.

После Свете литургије уприличено је послужење у манастирској гостопримници, након чега је Епархија милешевска и управа манстира Милешева организовали косачку мобу. Косачкој моби се одазвао велики броја косаца из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Пљеваља, Бјелог Поља, Мојковца и Жабљака.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Моба у манастиру Милешева
Моба у манастиру Милешева
Моба у манастиру Милешева
Моба у манастиру Милешева