Могуће отварање Богословског факултета на Халки

На насловној страни часописа "Хуријет" објављена је вест под насловом "Отворила се пукотина у вратима", у којој се наводи да се убрзано разматрају два нова предлога за отварање Богословског факултета у Халки као више образовне установе. Наглашава се да се премијер Тајип Ердоган залаже да се истраже нове могућности за отварање факултета поводом чињенице да се у сваком извештају ЕУ о напретку по питању европске перспективе Турске наводи обавеза да се поново отвори Богословија у Халки.

У првом предлогу који је развила турска Влада, предложено је оснивање одељења упоредног богословља унутар Универзитета са посебном катедром православних богословских наука под руководством православног доктора наука. Други предлог, али само у случају да се усвоји закон о основању страних универзитета, Богословски факултет ће моћи да функционише као део страног универзитета.

Основана је и посебна Комисија која ће се бавити изналажењем решења за отварање Богословије у Халки. Комисијом председава саветник премијера Ефкан Ала. Према неким извештајима, Патријаршија се не слаже са укључивањем Вишег школског образовног савета (YÖK), нити да се повеже са другим турским универзитетом.

Такође се наводи идеја о оснивању вакуфског Универзитета у оквиру Вишег просветног савета. Ипак новине "Таквим" наводе да се још увек трага за решењем, истичући да је Влада отпочела са сагледавањем свих могућности на захтев премијера Ердогана да поменута школа у Халки поново отпочне са радом.

Са грчког превео јереј Владимир Вранић

Извор: www.amen.gr