Могуће поновно отварање Богословије на Халки у замену за отварање џамије у Солуну

Православна богословска школа на острву Халки (Турска) могла би да буде обновљена у замену за отварање џамије у Солуну, у Грчкој. Овај услов је обелоданио председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Према сајту Благовест-инфо, ову информацију је раширио турски дневни лист Хуријет који се позвао на главног уредника једног историјског журнала који је о овоме разговарао лично са Ердоганом. Турски председник је рекао да је спреман да да свој пристанак за отварање православне богословије на Халки; међутим, он је додао, Грчка уопште нема намеру да подиже џамије на својој територији. Касније, Метин Кулунк, члан Ердоганове Партије правде и развоја, истакао је да је председник мислио на џамију Фетије Чами у Атини, а не на џамију у Солуну.

Затварање Православне богословије на Халки (једна од Принчевских острва на Мраморном мору близу обале  Цариграда) лишио је свештенство Васељенске Патријаршије могућности да се богословски школују у Турској. Недостатак православних богословских школа на територији Турске причињава невољу Васељенској Патријаршији уопште: према турским законима, само грађани Турске имају право да држе значајна места у Васељенској Патријаршији, а тренутно они могу да стекну богословско образовање искључиво у иностранству.

Богословију на Халки је основао 1844. године васељенски Патријарх Герман IV. У периоду између 1844. и 1971. године ова богословска школа је издала 930 диплома. Мада су већина њених студената били чланови Васељенске Патријаршије, било је и православних хришћана из других земаља међу њима, као и католика и протестаната који су похађали постдипломске студије.

Године 1964. власти су забраниле упис страних студената, а године 1971. Богословија је била затворена перманентно.

Извор: Pravoslavie.ru