Мојковац: Свети Сава - нови апостол и проповедник Јеванђеља Христовог у васељени

Мојковац: Свети Сава - нови апостол и проповедник Јеванђеља Христовог у васељени
Мојковац: Свети Сава - нови апостол и проповедник Јеванђеља Христовог у васељени
Мојковац: Свети Сава - нови апостол и проповедник Јеванђеља Христовог у васељени
Мојковац: Свети Сава - нови апостол и проповедник Јеванђеља Христовог у васељени

У организацији Православне црквене општине Мојковац, 26. јануара 2019. године, одржана је Светосавска духовна академија коју је у препуној сали мојковачког Центра за културу, благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, говорећи о значају који Свети Сава има у Црној Гори и православној васељени.

Владика је нагласио да ове године прослављамо велики јубилеј – осамсто година од хиротоније Светог Саве у Никеји и уједно осам векова Српске Православне Цркве, а управо је Свети Сава добио овлашћење да организује помесну Српску Цркву аутокефалну, самосталну.

-Свети Сава је изузетна личност по свему, историјска личност par excellence по свим критеријумима, с друге стране светитељ Божји, онај који је добио благодат Пресветог Духа на Светој Гори Атонској, подвизавајући се као светогорски монах, као ктитор манастира Хиландара, испосник и подвижник карејски, светогорски, касније као архимандрит студенички, а апостолску благодат је примио приликом хиротоније, казао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије, додајући да је епископска хиротонија нова Педесетница, Тројчиндан. Тада благодат Пресветог Духа силази на новог Епископа и оспособљава га да врши апостолско дело које му је намењено.

-Свети Сава је био нови апостол Христов у српским земљама и, уједно, нови проповједник Јеванђеља Христовог у васељени. Свети Сава, не заборавимо, није само српски, него је и свеправославни, васељенски светитељ. Он је српски народ увео у заједницу културних, просвећених народа са пуним достојанством. Није га увео као неки мали, нови народ који се само прикључује великима, као што то данас чинимо, него са пуним достојанством краљевине и достојанством архиепископије, истакао је владика Јоаникије.

Указао је и на то да је Свети Сава личност која је одредила магистралне токове наше духовности и културе. Такве личности у историји, поручио је Епископ, светитељи Божји, којима је повјерено да духовно роде један народ, који су се дотакли вечности, који су обновили путеве за будућност, не остају иза нас, него су увек испред.

-Они су руководитељи кроз сва времена, а тако су путем Светог Саве ишли касније сви Немањићи, Свети кнез Лазар, Балшићи, Црнојевићи, Петровићи, велики вожд Карађорђе и великани наше новије историје: Михаило Пупин, као велики православац, Никола Тесла, као велики вјерник и православац, Свети Владика Николај и, овдје, нарочито, морам да поменем витеза вјере и родољубља великог српског Патријарха Гаврила Дожића, претходно Митрополита црногорског, који је у два свјетска рата тамновао под окупатором, али несаломиве и непоколебљиве вјере и карактера, све до блаженог спомена, нашег великог духовника Патријарха Павла, навео је Преосвећени Епископ.

По речима владике Јоаникија, ми смо као народ имали историју и пре, али смо од Светог Саве доживели велику новину, укорењујући се дубоко у православној вери, православној духовности.

-Од тада наша култура, и остале делатности које су својствене просвећеним народима, добија нови замах и она не престаје, кроз сва искушења, до дана данашњег. У овом времену, ми само треба да извучемо одговарајуће поуке из живота и ријечи Светог Саве. То су апостолске, јеванђељске поуке. Његов светитељски примјер, увијек, загријава наш ум и наша срца. Чим се помене име Светог Саве, ми који смо вјерујући људи, осјећамо мирис духовности Свете Горе и мирис наших светиња, које су понос нашег народа и права легитимација ко смо и којим путем треба да идемо, закључио је Његово преосвештенство владика Јоаникије.

Светосавску беседу одржао је књижевник Бећир Вуковић.

У програму Светосавске академије, којој је присуствовао и председник Општине Мојковац г. Ранко Мишнић, наступили су хор Светог Николе из Бијелог Поља, народни гуслар Милета Пантовић, етно појци, фрулаши.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка