Мојковац за Косово и Метохију

Мојковац за Косово и Метохију
Мојковац за Косово и Метохију
Мојковац за Косово и Метохију
Мојковац за Косово и Метохију

Поводом највећег и најрадоснијег хришћанског празника Васкрса, Удружење грађана „Мојковчани“ организовали су у Мојковцу други Васкршњи турнир у малом фудбалу „Мојковац за Косово и Метохију“. Новац прикупљен овом приликом намијењен је вртићу у селу Бање у Метохији.

Турнир је одржан на теренима на Горњем Мојковцу и трајао је два дана.Фудбалска умијећа укрстила је 21 екипа: 17 из Мојковца, 2 из Колашина и по једна из Подгорице и Берана. Церемонија званичног отварања манифестације почела је у суботу 15. априла. Након што су из Удружења „Мојковчани“ захвалили учесницима и присутној публици, пригодним словом обратио се свештеник Александар Крговић, парох мојковачки, који је благосиљао одржавање турнира.

-Христос Воскресе,браћо и сестре. И ове године, у овим благим данима, Удружење грађана „Мојковчани", наставља са хуманитарним активностима. За прошли Васкрс, помогли су изградњу двије цркве на подручју Општине Мојковац, а сада су одлучили да помогну нашој много напаћеној браћи у Метохији.У данашњем времену, ријетко који град има омладину као што је наша. Нека вас Бог чува и да све протекне у складу са Васкршњим празницима, са миром и љубављу. Христос Воскресе!, поручио је отац Александар.

Свечаност отварања турнира употпунио је мојковачки гуслар Радован Росић, пјевајући о Мојковачкој бици.Потом је услиједила химна Краљевине Црне Горе, "Онамо 'намо", а минутом ћутања одата је пошта свим прецима, који су страдали у славној бици на Мојковцу и онима који су изгубили живот у НАТО бомбардовању 1999. године.

Сјутрадан, прије почетка турнира, минутом ћутања је одата почаст Радошу Жарковићу, уваженом професору из Мојковца. Прво мјесто освојила је екипа Каизер Чифс, док је најбољи голман Радован Балтић. Најбољи играч био је Никола Видаковић, а стријелац Рашо Ковијанић. Новчана средства у износу од 1.306,00 евра,која су прикупљена посредством организовања турнира, намијења су вртићу у селу Бање у Метохији, у којем борави 27 малишана.

-Ускоро ћемо и посјетити наше другаре у Метохији, том приликом ћемо уручити помоћ, а након тога обићи и наше велике светиње Високе Дечане и Пећку Патријаршију. Дух Васкрса, хуманост и слога, прожимали су Мојковац ових дана, као никад прије. Доказали смо да нада за боље сјутра постоји и да само заједно можемо много – 1.306 евра за Метохију, 1.306 пута хвала за све, поручују из Удружења храђана „Мојковчани“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка