Молдавија нема будућности без православља

На састанку 16. марта 2017. године новоизабрани председник Молдавије Игор Додон разговарао је са Његовом Светошћу Патријархом московским и све Рисије Кирилом о великом значају православне вере за будућност његове земље. Предстојатељ свете Руске Цркве поздравио је председника у својој резиденцији у Переделкину надомак Москве, честитајући му на избору у новембру 2016. године, преноси сајт Московске Патријаршије.

-Желео бих да Вам искрено честитам, Игоре Николаевичу. Можда је главни разлог за Вашу изборну победу Ваш принципијелан став којим се залажете за националне интересе своје земље и интереса народа, рекао је Његова Светост. -Знам да сте православан, да отворено декларишете свој однос према Цркви и хришћанским моралним принципима. Све ово инспирише наду у Ваш успех у служби народа Молдавије, наставио је он.

Предстојатељ је приметио да је такав принципијелан став од непроцењиве вредности у данашњој Европи која пролази кроз озбиљан период тешкоћа и отпадништва од вере у Христа. -Православна вера је посебно важна за Молдавију, где се више од деведесет одсто становника изјашњава као православни.

Председник Додон је захвалио Његовој Светости на честиткама и жељама и изразио уверење да Русија и Молдавија улазе у нову фазу стратешког партнерства. -Ви знате мој став, рекао је председник. -Верујем да без православне вере, без наше традиције, Молдавија нема будућности. Молдавији треба партнерство са Русијом; Молдавија безусловно треба да очува и ојача нашу Православну Цркву. Заиста, ми сада пролазимо кроз веома тежак период, али сам уверен да ћемо са вером све превазићи, изјавио је шеф државе.

Додон је такође захвалио Патријарху Кирилу на његовом старању око развоја православног живота у Молдавији: -Верујте ми, Ви сте омиљени у нашој земљи, и ми врло пажљиво пратимо све Ваше наступе, све Ваше речи. Уверен сам да једино правослоавна вера може бити један од главних чинилаца који доприноси уједињењу наше земље, нагласио је председник Додон.

Извор: Православие.ру  и Патриархиа.ру (превод Информативна служба СПЦ)