Молебан и литија у Бијелом Пољу

Молебан и литија у Бијелом Пољу
Молебан и литија у Бијелом Пољу
Молебан и литија у Бијелом Пољу
Молебан и литија у Бијелом Пољу

После молебана који је у недељу, 29. децембра 2019. године, у цркви Светих апостола  Петра и Павла служило свештенство Црквене општине Бијело Поље уследила је литија кроз град Бијело Поље до цркве Светог Николе у Никољцу, протестујући на тај начин против Закона о слободи вероисповести.

У литији се окупило више хиљада верника, чију су мирну шетњу обезбеђивали службеници Центра безбедности. „Замислите Устав Црне Горе који каже да су држава и Црква одвојени, а хоће да Црква и све црквено припадну држави. И то су изгласали оне тамне ноћи, у оно доба иза поноћи, доба мрачњаштва и зла, кад се скупило њих 45 да подигну руке против брата“, беседио је свештеник Дарко Пејић.

Он је казао да је велики број окупљених верника доказ да смо на правом путу. „Ако је ико у задњих деценија и година показао љубав, жртву и труд за ову земљу и народ, то је његова Црква. Свако ко је данас устао на ту и такву Цркву није пријатељ ове земље и овога народа. Молим вас, браћо и сетре, и позивам да онако како смо кроз вјекове, тако и у овим данима, останемо сабрани, радосни и поносни. Чекамо један од најрадоснијих празника, Божић и нека нам осване на радост, онима неразумним нека их уразуми. Ничије не дирамо и нећемо, своје не дамо“, казао је прота Дарко.

Поновио је да ће се Молебан служити сваке вечери и позвао народ да дође у што већем броју.

„Ово није вријеме сједења код куће. Ово је догађај који се тиче свих нас. Да се сви одазовемо и дођемо у своје храмове, у мирне литије да идемо и покажемо свој протест. Преклињем вас да будемо достојанствени. Хоћемо да сачувамо мир и покажемо да хришћанин може овако хришћански побиједити. Нека нам Бог и Његово Рождество дарује побједу“, закључио је обраћање протојереј-ставрофор Дарко Пејић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка