Молебан и литија у Косовској Митровици

Молебан и литија у Косовској Митровици
Молебан и литија у Косовској Митровици
Молебан и литија у Косовској Митровици
Молебан и литија у Косовској Митровици

Више хиљада грађана из свих крајева Косова и Метохије 29. јануара 2020. године у литији коју је организовала Епархија рашко-призренска у знак подршке Цркви у Црној Гори и народу који већ месец дана протестује против дискриминаторног Закона о слободи вероисповести који угражава Српску Православну Цркву и верни народ.

Литија се после вeчерње службе у цркви Светог Ђорђа у Звечану кретала трасом дугом око четири километра ка Косовској Митровици до градског храма Светог Димитрија, где је након молебана и Јеванђеља беседу одржао Владика рашко-призренски г. Теодосије. Литије које се већ месец данас одржавају у градовима широм Црне Горе назвао је „чудом“.

„Они се не окупљају ради неке пролазне идеологије или да би подржали ову или ону политичку опцију, већ да би песмом и мирним крсним ходом сви они показали да су Црква Божја“, казао је Владика.    

Осам векова након аутокефалности Српске Цркве и ударања темеља српској нацији, времена Светог Саве, чији је дан обележен прекјуче, Владика је подсетио на јединство српског народа: „Наш народ, иако раздељен границама, иако расељен по дијаспори, иако разједињен разним политичким партијама, остаје јединствен“.

„Управо то јединство види као разлог за данашње окупљање на Северу, чиме се даје подршка свештенству и народу који се боре да очувају нашу Цркву која нас је вековима чинила оним што јесмо. Одавде шаљемо поруку свима, да нас никакве пролазне ствари не могу разјединити и посвађати. Ако се у нечему привремено и не слажемо, увек ћемо се сложити као и наша браћа у Црној Гори када су у питању светиње и наша Црква“, нагласио је епископ Теодосије пред храмом Светог Димитрија, додајући:

„Док је светиња биће и нас. Учесници на овом скупу показали да су у братској солидарности превазишли све оно што може да нас разликује, како бисмо показали нашој браћи да смо уз наше светиње“.

„Како је Свети Сава мирио, тако и Црква данас мири наш народ и позива све људе добре воље са којима делимо простор на којем живимо“, поручио је владика Теодосије и упозорио на потребу за одлучношћу да се сачува оно „чега се никада не смемо одрећи, нити дати, нити продати“. 

Осим свештенства, у првим редовима служби у црквама и литијама били су челници Српске листе и функционери, са којима је био помоћник дирекотра Канцеларије за Косово и Метохију г. Петар Петковић.

Била је то трећа литија коју је организовала Рашко-призренска епархија, после Новог Пазара и Грачанице.

Извор: Епархија рашко-призренска