Молебан поводом отварања правне 2016. године у Мелбурну

Молебан поводом отварања правне 2016. године у Мелбурну
Молебан поводом отварања правне 2016. године у Мелбурну
Молебан поводом отварања правне 2016. године у Мелбурну
Молебан поводом отварања правне 2016. године у Мелбурну

Епископски Савет Канонских Православних Епископа Океаније организовао је 1. фебруара отварање Правне 2016. године свеправославним молебаном у грчкој православној цркви Светога Евстатија у Јужном Мелбурну.

Истакнути учесници, укључујући архијереје, свештенство и лаике, са правним стручњацима из свеправославне заједнице, дочекали су великодостојнике из правосуђа, укључујући угледне судије Врховног Суда Викторије, и да би се заједно са њима помолили за почетак нове Правне године.

Његово Преосвештенство Епископ дервиски г. Језекиљ из Грчке Православне Архиепископије Аустралије началствовао је на молебану. Присутни су били Њихова Преосвештенства Епископи аустралијско-новозеландски Српске Православне Цркве г. Иринеј и Румунске Православне Цркве г. Михаил, као и  мелитуполски г. Јаков из Грчке Православне Архиепископије Аустралије; заједно са јерејем Жаном Мавалом, представником Високопреосвећеног Митрополита Павла из Антиохијске Православне Архиепископије Аустралије, Новог Зеланда и Филипина, протојерејом-ставрофором Николајом Карипофом, представником Његовог Високопреосвештенства Митрополита г. Илариона, поглавара, и Његовог Преосвештенства Епископа канберског г. Георгија из Руске Православне Заграничне Цркве.

При крају богослужења, Његово Преосвештенство Епископ Јаков прочитао је поздравно писмо Његовог Високопреосвештенства Архиепископа др Стилианоса, поглавара Грчке Православне Архиепископије Аустралије и преседавајућег у Епископском Савету Канонских Православних Епископа Океаније, које се осврнуло на зачало светог Јеванђеља о добром Самарјанину (Лк. 10,25-37).

Његово Преосвештенство Епископ Иринеј, позван да поздрави уважени скуп у име присутних архијереја, коментарисао је прозбу Велике јектеније у којој се произносе молитве за мудрост, мир, просвећење и спасење чланова правне професије. Он је истакао да су се сви ови Божански атрибути, за нас, православне хришћане, оваплотили у личности Исуса Христа, који је дошао не да би уништио закон него да закон испуни. У том смислу свако ко се стручно бави правом је позван да примени двојну дисциплину, одржавајући ред преко слова Закона и чувајући дух Закона изводећи правду на свеопште заједничко добро.

Извор: Митрополија аустралијско-новозелндкса