Молебан пред никшићким Саборним храмом

После скоро три месеца од када су због мера, које је НКТ прописао у циљу спречавање ширења епидемије корона вируса, прекинути молебани и крсни ходови, у Недјељу свих светих, 14. јуна 2020. година, у више градова у Црној Гори поново су кренули молебани и свештени молитвени ходови, као вид протеста против дискриминаторног Закона о слободи вероисповести.

Молебан Пресветој Богородици служен је и у Никшићу, пред храмом Светог Василија Острошког. Верни народ, сабран у молитви Пресветој Богородици, придржавао се мера прописаних од НКТ.

Након одслуженог молепствија сабранима се обратио протојереј Миодраг Тодоровић.

„Данас прослављамо све свете људе који су нам познати и оне који су нам још непознати, а сви смо призвани на светост и Бог је по свом истинском човјекољубљу у сваком од нас усадио таланат светости, на нама је хоћемо ли га развијати или ћемо га изгубити. Бог је дао слободу човјеку да бира хоће ли да буде у друштву Божје свјетлости или да буде у демонској тами“.

„Изгледа да ни данас то неки људи не разумију, не разумију да је Црква Божја, чија је глава Христос, онај организам који хоће да се сви људи спасу, да сви дођемо у познање истине. И зато, ако кажемо: Не дамо Светиње, онда кажемо да се не одричемо своје светости, не одричемо се Бога Тројичнога, нити Христа Његовог, иако смо грешни, али Он је алфа и омега у нашим животима“, казао је свештеник Тодоровић који је прочитао део из саопштења Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори који се односи на обнову литија у црногорским градовима, а којим се позива народ да се у периоду Петровског поста сабира у молитви и миру на молебанима и крсним ходовима у својим парохијским и манастирским храмовима.

„Род смутње, мржње и зла се, по ријечима Господњим, изгони искреним и усрдним постом и молитвом. Када је у питању литија, најављена за Недјељу свих Светих, 14. јуна, позивамо свештенике и вјернике да тамо гдје литије нијесу добиле одобрење треба одржати само молебане. Тамо гдје су одобрене литије треба да се обнове у оном броју учесника које предвиђају важеће здравствене мјере. Ово наглашавамо ради мира у народу, чувајући и нашу браћу у полицији, иако смо свјесни да су одређене здравствене мјере задржане само и једино због тога да би се спријечило одржавање литија. Ово је благослов наших архијереја кога се морамо придржавати, навео је протојереј Миодраг Тодоровић.

Прочитао је, потом, саопштење свештенства никшићког Саборног храма и Црквене општине Никшић, у коме се појашњава да су да они претходних дана предузели све законске мере и радње како би најављену литију, у недељу 14. јуна 2020. годинје организовали на законит и јаван начин.

„Благовремено смо се обратили Управи полиције Центру безбиједности Никшић и са њима обавили састанак око организовања Литије. Од њих смо добили усмену сагласност, условљену позитивним одговором Секретаријата за комуналне послове и саобраћај Општине Никшић да Литија може несметано проћи устаљеном маршрутом. Како нијесмо, на вријеме, добили никакав одговор од Секретаријата за комуналне послове и саобраћај, који је до сада, сваки пут, био позитиван то се нијесу стекли услови да ову литију можемо обавити. Очекујемо да ће одговорни из општинских власти уз асистенцију Управе полиције ЦБ Никшић, испуњавати своје обавезе и тако нам омогућити да, убудуће, остварујемо своја вјерска права и моралну обавезу према вјерном народу, те да ћемо тако испуни јеванђелски позив: „Богу Божије, а цару царево“, цитирао је саопштење свештеник Тодоровић.

Обавестио је јавност да ће, већ, сутрадан, у понедељак 15. јуна, поменутом Секретаријату и Управи полиције поднети захтев за одобрење литије у складу са прописима, која би се одржала у наредну недељу, након одслуженог молебана са почетком у 19 часова.

„Видјећемо који су били разлози да не добијемо одобрење од Секретаријата да се можемо слободно, у миру и радости кретати улицама нашег града. Колико је тај град њихов толико је и свих нас и не вјерујем да му они желе више добра“, поручио је протојереј Миодраг Тодоровић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка