Молебан за одбрану светиња у бјелопољској цркви Светих Петра и Павла

Молебан за одбрану светиња у бјелопољској цркви Светих Петра и Павла
Молебан за одбрану светиња у бјелопољској цркви Светих Петра и Павла
Молебан за одбрану светиња у бјелопољској цркви Светих Петра и Павла
Молебан за одбрану светиња у бјелопољској цркви Светих Петра и Павла

Молебан за одбрану светиња и вере православне, против дискриминаторног Закона о слободи вероисповести, служен је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, на Недељу свих светих и празник Преподобног Аве Јустина.

Бјелопољцима, који су се сабрали у великом броју, беседом се обратио протојереј-ставрофор Синиша Јанковић:

„Ево нас, опет, испред овог светог и величанственог храма, сабраних на молитви у љубави и радости, о чему свједоче ваша озарена лица. Добро је што се у вјери, нади, љубави и миру окупљамо око своје цркве, без обзира  на све што нас је задњих мјесеци пристискало, без обзира на све што смо претрпјели. Сабрали смо се, опет, без обзира на пријетње и притиске, показавши да смо потомци оних који су градили и обнављали своје светиње. Заблагодарисмо Господу и поклонисмо се Пресветој Дјеви, помоливши јој се да прими наше молитве, јер су искрене и од срца“.

„Дубоко се надам да ће наше молитве доћи до престола славе Царства Христовог и да ће бити услишене, без обзира на све оне који су одступили од пута Христовог, пута истине, правде, љубави и братског заједништва. Управо су молитве разбиле све болести, све короне, све вирусе, а највећи вирус који је неизљечив, је вирус братомржње и богомржње, а он се може излијечити само молитвом и покајањем“, казао је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић.

Он је обавестио народ да су бјелопољском пароху свештенику Милосаву Јовановићу нечасни људи поломили стакла на аутомобилу у насељу Никољац, мислећи, како је казао, да тиме могу да нас заплаше.

„Не знају ти несрећници да им је све то узалуд. Ми данас нисмо могли да организујемо литију, али ви сабрани овдје сте литија. Сабрали смо се да покажемо да смо потомци наших светих предака и да настављамо путем Светог Јована Владимира и Светога Саве, архиепископа Данила, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Светог Стефана Пиперског и свих Светих из рода нашег. Ми ходимо тим свијетлим путем, не плашећи се, јер нам наши Свети  обасјавају прави, истинити пут, а то је пут са Христом и за Христом. То је једини прави пут, сви остали путеви су странпутице и беспућа“, беседио је свештеник Синиша Јанковић.

Додао је да они који не осећају истину и правду, који владају овим народом, су одступили од народа, па се зато овако и понашају.

„Умјесто да хапсе криминалце и лопове, а има их много по Црној Гори, они хапсе Владике, свештенство, поштени и вјерни народ, наводно бринући се за наше здравље. Као да ми не знамо да чувамо себе и своје здравље, него они и остали душебрижници хоће да нас сачувају од нас самих. Ми их, још једном, братски позивамо да се уразуме, да се врате на пут својих предака, да не носе проклетство и да их се преци не постиде, него да се  врате мајци Цркви и браћи својој, јер нас је мало да бисмо се опет дијелили. Треба сви заједно да се окупимо око овог светог храма и прославимо име Божије, мајку Божју и Свете апостоле Петра и Павла, у овој ризници духовности у Полимљу“, поручио је протојереј-ставрофор Синиша Јанковић.

Позвао је сабране да слушају мајку Цркву и наше архијереје, да поштујемо једни други и оно што објављује Црква Христова, јер је то, закључио је, на добробит свих нас, државе и народа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка