Молепствије пред почетак поста у Епархији врањској

Поводом недеље сиропусне, у свим храмовима Православне епархије врањске служене су Свете литургије у присуству великог броја верника.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је Свету литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању. У својој беседи, Епископ Пахомије, позвао је све присутне да се за време Великог поста понашају у складу са данашњим Јеванђељем по Матеју зч. 17 (6, 14-21).

У поподневним сатима у Саборном храму Свете Тројице у Врању, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је вечерњу службу на којој су читане коленопреклоне молитве пред почетак Великог поста у присуству великог броја верника. Богослужењу је присуствовало свештенство и монаштво епархије врањске, као и велики број ученика из средњих школа из Врања, који већ традиционално долазе у великом броју на богослужења, нарочито у време поста.

У свом обраћању присутним верницима, Епископ врањски Пахомије, указао је на значај поста у хришћанској вери, пре свега, кроз преиспитивање личног односа према спасењу кроз Свету Тајну исповести и покајања, чија круна треба да буде Свето причешће. Због тога је, Епископ врањски Пахомије, позвао све присутне да што чешће присуствују богослужењима у току Великог поста, како би духовно заокружили цео молитвени циклус у време поста.

На крају своје беседе, Епископ врањски Пахомије, извршио је кропљење водицом свих присутних верника, а они су једни од других тражили опроштај поводом почетка Великог поста.

Извор: Епархија врањска