Молитве за оболелог епископа западнокенијског Атанасија

Молимо за молитве за оздрављење Преосвећеног епископа Западне Кеније Атанасија који се налази на лечењу у Вустеру, у Масачусетсу (САД).

Преосвећени епископ Кенијске горе Неофит пише: „Просимо ваше посебне молитве за нашег драгог брата у Господу, епископа Атанасија Кисумуа и Западне Кеније ... Нека му Бог подари милост и нека би га Господња воља исцелила“. Протојереј Димитрије Мораитис из грчке цркве Светог Спиридона у Вустеру пише да се епископ Атанасије разболео после одслужене Божанске Литургије пре три недеље. Он напомиње да је Преосвећени Владика одслужио Литургију у његовој Саборној цркви и приметио тешке болове. „Епископ је веома веома болестан. Молимо вас да га држите у вашим молитвама ... Никада нисам срео светијег и смиренијег човека у мом животу.“

Епископ Атаанасије је рођен у Кенији 1971. г. као најстарије од шесторо деце оца који је завршио Духовну академију Светог Тихона. Прешао је у Православље у својој осмој години када је цела породица крштена. Похађао је Семинарију Макариоса III у Најробију, да би касније стекао звање мастера на Академији Часног крста. Докторирао је из богословља на јужноафричком универзитету. Имао је диплому „Education management” у просвети, а и сведочанство професора енглеског као страног језика на Кембричком универзитету енглеског језика у Бостону.

Радио је на многим пољима, углавном у просвети као професор или саветник. Био је и вероучитељ у Западној Кенији и секретар кенијског Архипеископа. Рукоположен за јерођакона 1998, с за јеромонаха 2002. године. У звање архимандрита произведен је 2010. године, и служио је у више парохија, па и у Јоханесбургу. Био је и декан и предавач семинарије Петра VII. Од 2009. до 2015. служио је као парох у црвки Светог Николаја у Јапану. Представљао је Александријску Патријаршију при Светском савету Цркава и Свеафричкој конференцији Цркава. За епископа је изабран 24. новембра 2015. године.

Извор: Orthodox Christian (са енглеског Инфо служба СПЦ)