Молитвена сабрања на Цетињу

Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 16. марта 2014. године, у Недјељу Светог Григорија Паламе, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Владици је саслуживало цетињско свештенство и свештеномонаштво, молитвено је учествовао вјерни народ са Цетиња, а одговарали су ђаци Богословије Светог Петра Цетињскпог.

У литургијској проповиједи владика Амфилохије је рекао да начин на који постоји Света Тројица унутар себе од вјечности није доступан ни људским ни ангелским бићима. „Ми само знамо да постоји на основу Христовог јављања и на основу потврде боговидаца и тајновидаца да се зове Отац и Син и Дух Свети, Пресвета Тројица, Један Бог, Једна природа Божанска“.

„А у исто вријеме да та унутарња тајна  је недоступна. И начин како Господ постоји је недоступан људском знању и људској мудрости. Али је Бог својом свјетлошћу, својом силом Божанском, открио себе, јавио себе, Он том силом Божанском ствара овај свијет, промишља о овом свијету“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је велики дивни свједок те Божанске свјетлости био Свети Григорије Палама.

Поводом десет година од Мартовског погрома над српским народом и његовим светињама на Косову и Метохији, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 17. марта 2014. године, са свештенством и вјерним народом парастос у Цетињском манастиру.

„Косовска гробница већ преко 620 година траје непрекидно. Међутим, косовска гробница није гробница безнађа, уништења, пропасти и смрти, него је гробница из које се увијек изнова рађа надање. Зато је Ловћенски тајновидац и записао ове свете ријечи: Надање се наше закопало на Косово у једну гробницу“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

„Косовска гробница је христолика, она је наставак Христове гробнице, продужетак Христове Голготе. Голгота Христова се наставља, она није завршена у Јерусалиму, него се наставља кроз вјекове. И сви они који су пострадали за Свето име Христово, који су се жртвовали за Божју и људску правду, нарочито они који невино пострадају, они не умиру ни у људском срцу и они су, прије свега, запамћени у Божјој памјати, уписани су у Божју књигу живота“, објаснио је Владика.

Он је рекао да је због тога добро да се увијек сјећамо невино пострадалих било гдје и било кад, а посебно на данашњи дан.

„После оног страшног распећа из 1999. године поново су 2004. невини пострадали, домови спаљени, порушени многи храмови и побијене и невино заклане душе за име Божје, за правду Божју на својој земљи, за очување и неуништивост својих светиња, својих храмова и гробова“, подсјетио је Господин Митрополит.

„Нека би њихова невина жртва била извор нових прегнућа и путоказ народу њиховом како се треба жртвовати за вјеру и отачаство“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска