Молитвена сабрања на Цетињу

Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу
Молитвена сабрања на Цетињу

Теодорова у Цетињском манастиру. Празнична литија цетињским улицама.

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 16. марта 2019. године, на Теодорову суботу, свету службу Божиу у Цетињском манастиру. -Дух Свети, који свуда обитава, посебно обитава у светима. Зато на Литургији и изговарамо ријечи: Јеси свет, Боже наш, и у светима обитаваш. Бог обитава у свему, у свему је присутан својом вјечном божанском силом. Али посебно је присустан у светима Његовим. И сам Господ је призвао све нас људе, све земаљске народе: Будите свети, као што је свет Отац ваш који је на небесима. То је призвање људско да будемо свети људи, јер је свет Бог – Отац и Син и Дух Свети који је на небесима. Дакле, да постанемо заједничари божанске светиње, казао је владика Амфилохије.

-Да би човјек задобио истинску вјечност и непролазност и тако остварио циљ свога постојања на земљи, призван је да буде носилац божанске свјетлости. Бог није неки самац. Он је љубав, а онда је Бог који сабира око себе свеукупну творевину своју и посебно – свете Божје људе, казао је митрополит Амфилохије.

После причешћа верних владика Амфилохије је благосиљао кољиво у спомен на Светог Теодора Тирона.

Светом архијерејском Литургијом у Цетињском манастиру и празничном литијом са иконама која је прошла градским улицама, на Цетињу је торжествено прослављена Недеља Православља, спомен на седми Васељенски сабор и победу Православља на иконоборством.

Началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење цетињског свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће многобројних верника.

-Све љепоте неба и земље и сва мудрост сабрани су у једном обичном људскоме лику. И кроз тај лик открива се љепота и садржај свеукупне Божанске творевине, а у исто вријеме открива се и љепота Онога који је створио и небо и земљу, и све видљиво и невидљиво. У лику Христа Богочовјека види се сва тајна свих свјетова. А иста та тајна, кроз Њега и преко Њега се огледа у лику човјековом, првога човјека и свакога човјека. Погледајте ову дјецу овдје: ништа љепше на свијету нема од дјетињега лика. Све љепоте свјетова сабране су у дјечјем лику и у лику свакога човјека, рекао је владика Амфилохије.

-Данас празнујемо тај лик Божји. Празнујемо ту љепоту Божју, икону Божју. Празнујемо иконопоштовање у вријеме када су безбожни људи, попут ових данашњих, порицали и избацивали иконе из цркава Божјих. Многи су пострадали тада због љубави према светим иконама. Међутим, на овај дан су поново свечане враћене иконе у храмове и била је литија кроз царски град Константинопољ. Ту литију ми настављамо на Цетињу и она се наставља широм васељене, кроз вјекове, казао је митрополит Амфилохије.

После причешћа верних Владика је предводио празничну литију која се од Цетињског манастира кретала према цркви Рождества Пресвете Богородице на Ћипуру, преко Трга краља Николе, затим Његошевом улицом, преко Балшића пазара до Влашке цркве и назад до Цетињског манастира. На улазу у манастирску порту прочитан је Синодик Православља.

Извор: Митрополија црногорско-приморска