Молитвена сабрања у Епархији будимљанско-никшићкој

Молитвена сабрања у Епархији будимљанско-никшићкој
Молитвена сабрања у Епархији будимљанско-никшићкој
Молитвена сабрања у Епархији будимљанско-никшићкој
Молитвена сабрања у Епархији будимљанско-никшићкој

Новосаграђени храм Светог Саве у Мирушама, у парохији бањанско-рудинској, прославио је своју славу молитвеним сабрањем у недјељу 26. јануара 2014, уочи празника Светог Саве првог Архиепископа српског.

Тим поводом Свету Литургију служио је свештеник Раденко Копривица, надлежни парох. Празник Светог Оца нашег Саве сабрао је, другу годину заредом након освећења храма, припаднике братства који су везани за ову светињу, а то су: Кецојевићи, Јарамази и Алексићи.

Послије Литургије освећен је славски колач и жито. Домаћин славља био је г. Жарко Кецојевић, члан Црквеног одобра и један од малобројних мјештана овог живописног старохерцеговачког села, смјештеног на самој обали Билећког језера. Породица Жарка Кецојевића припремила је за сабрани народ трпезу братске љубави.

Планирано је да ове године у недјељу пред празник Спаљивања моштију Светог Саве буде организован црквено-народни сабор у Мирушама, којем би се, сваке године, могао одазвати већи број братственика из овог краја, а који су расијани изван граница Црне Горе.

Литургијским сабрањем и ломљењем славског колача храм Светог Саве у Кленку, у парохији бањанско-рудинској, своју славу прославио је у недјељу 2. фебруара 2014, на празник Преподобног Јевтимија Великог.

Свету Литургију је служио јереј Раденко Копривица, надлежни парох уз молитвено учешће вјерног народа. Ово је прва Литургија која се служила у храму Светог Саве у Кленку, послије прошлогодишње обнове ове светиње.

Трудом новоформираног Црквеног одбора и вјерног народа храм је, наводи надлежни парох јереј Раденко Копривица, генерално обновљен. Израђен је нови иконостас, а у току је израда икона за овај иконостас; купљено је и постављено ново звоно, након што је старо звоно украдено 2003, обновљен је лустер, чија израда датира из 1905, у цркву је уведена електрична енергија, обновљене богослужбене књиге и сасуди, а изведено је и неколико радова на уређењу спољашњег дијела храма: изграђен тротоар и стаза до цркве, постављени олуци.

Завршени су и радови на изградњи црквено-народног Дома у непосредној близини храма.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка