Молитвена сабрања у Фочи и Чајничу

Молитвена сабрања у Фочи и Чајничу
Молитвена сабрања у Фочи и Чајничу
Молитвена сабрања у Фочи и Чајничу
Молитвена сабрања у Фочи и Чајничу

У храму Светог Саве у Фочи служена је у петак, 27. марта, света тајна јелеосвећења или саборовања како се другачије назива. Ово свештено тајнодејство служено је у Фочи по први пут након Другог свјетског рата, а не постоје свједочанства ни о његовом пријератном служењу. У светој тајни учешћа је узело преко хиљаду вјерника из Фоче и околних мјеста, а како сам поредак налаже, јелеосвећење су служила седморица свештеника, који су након молитава седмократно помазали све болеснике и сав присутни народ у знак потпуног заједничарења свих вјерних у једном Тијелу Цркве Божје.

Пригодну бесједу изговорио је протојереј-ставрофор Ненад Тупеша истакавши значај Јелеосвећења као Тајне тијела којом се пројављује брига Цркве за све удове, а поготово за оне који су услијед болести одвојени од сабрања и Литургије. Велики број вјерника који су помазани светим јелејем, приступио је у недељу пету поста светом причешћу.

У храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу свечано је, 4. априла, прослављен празник Лазарева Субота – Врбица. По вечерњем богослужењу освећене су врбине гранчице, а градом је прошла литија предвођена барјацима и пропраћена мноштвом народа. Улицама Чајнича могли су се чути дјечији усклици: „Слава на висини Богу - Благословен који долази у име Господње“. У цркви су пригодан програм извели чланови дјечијег хора, док су у црквеној порти млађи чланови  КУД-а „Извор“ припремили богат програм поводом овог празника.

У бесједи, старјешина храма у Чајничу протојереј-ставрофор Момир Васиљевић истакао је да, испуњени празничном радошћу, и ми данас кличемо „Благословен који долази у име Господње“, као што је одушевљени народ клицао Господу приликом Његовог свечаног уласка у Јерусалим. „Вијест о васкрсењу Лазара, брзо је одјекнула Јерусалимом и околином и народ је хтио да види Васкрситеља, јер се то чудо никада прије није десило. Само осам дана прије свог васкрсења, Господ је васкрсао Лазара како би показао да је Он обећани Месија и Спаситељ свијета,“ рекао је прота Момир и нагласио да се по први пут у Чајничу овај празник обиљежава литијом и пригодним програмом.

Извор: Митрополија дабробосанска