Молитвена сабрања у Севастопољу

Молитвена сабрања у Севастопољу
Молитвена сабрања у Севастопољу
Молитвена сабрања у Севастопољу
Молитвена сабрања у Севастопољу

Хиљаде људи у Севастопољу пред иконом „Умекшање злих срца“

У Недељу Праштања у Севастопољ је стигла мироточива икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“, пред којом је на тргу Нахимова одслужен заједнички градски молебан, саопштава прес-служба Севастопољског намесништва. Чудотворна икона Царице Небеске довезена је из Москве на симферопољски аеродром, одакле је аутомобилом превезена у Севастопољ. Светиња је дочекана на тргу Нахимова.

Архијерејски намесник Севастопољског округа протојереј Сергеј Хаљута обавио је уз саслужење свештенства молебан за васпостављање и очување мира у земљи и широм света. За време богослужења из Инкерманског мушког манастира Светог Климента на трг Нахимова је довезен кивот са моштима светог свештеномученика Климента Римског.

Заједно са свештенством за васпостављање мира молило се и неколико хиљада мирјана, житеља Севастопоља, који су се у Недељу Праштања окупили на тргу Нахимова ради заједничког градског молебана.

„Љубав је оно што нас је данас сабрало на овом тргу; љубав према Богу, према Његовој Пречистој Мајци и свим светим, према нашем родном граду, према нашој земљи и љубав према нашим ближњим – управо је љубав оно што је нас је побудило да овде дођемо и узнесемо саборну молитву“ — речи су којима се обратио отац Сергије. — „Господ нам говори: Где је двоје или троје сабрано у моје име, ту сам и ја међу њима. Данас је овде окупљено хиљаду људи у име Бога, спасења, љубави и мира. Мир је оно највредније, што човеку треба. Мир у срцу, породици и граду, мир у земљи и на земљи. И ми смо се данас молили Милосрдној Мајци Божијој, да дарује мир и љубав нашим срцима“.

Грађанима Севастопоља пригодним словом о историји чудотворне иконе и речима подршке обратио се такође и Сергеј Пољаков, потпредседник Асоцијације ветерана антитерористичког одељења „Алфа“ и члан Савета Добротворног фонда за обнову православних светиња Русије (из Москве).

Председник Фонда „Обнова православних светиња Русије“ (из Москве) Сергеј Шалимов уручио је Севастопољском архијерејском намесништву веродостојну копију Дарова мудраца, коју граду при покровитељству Андреја Садофјејева на благослов шаљу из манастира Светог Павла на Светој Гори – Атосу.

Архијерејски намесник Севастопољског округа изразио је захвалност целој московској делегацији, захваљујући којој је омогућено доношење чудотворне иконе Пресвете Богородице у град.

Такође је на тргу Нахимова нa крају богослужења Добротворни фонд „Православни Крим“ и Савез Донских козака и његов атаман Анатолиј Афромејев саборном храму Светог Владимира у Херсонесу поклонио дволитарски путир (чашу од племенитог метала са високим сталком, у којој се на литургији вино претвара у праву Крв Христову, и из које се причешћују свештенослужитељи и мирјани). Превоз путира је организован у сарадњи са Мешовитом посланичком групом за заштиту хришћанских вредности, која обједињује 20 посланика Државне думе РФ из различитих политичких партија.

Бригади маринаца Црноморске флоте РФ свечано предат покретни иконостас

У суботу, 1. марта, на војном полигону маринаца Црноморске флоте РФ обављено је свечано уручивање покретног иконостаса, који је израдио Регионални добротворни фонд за помоћ ветеранима и ратним војним инвалидима „Омофор“. Делегацију Фонда предводио је вице-адмирал Александар Иванович Бражник, који је у овом тешком тренутку за Украјину дошао да подржи војнике-црноморце, саопштава сајт Севастопољског архијерејског намесништва.

По благослову Митрополита симферопољског и кримског Лазара чин освећења шивеног покретног иконостаса обавио је помоћник команданта Црноморске флоте у раду са верујућим војницима протојереј Александар Бондаренко уз саслужење помоћника командира бригаде маринаца јереја Аркадија Бојаркина. Приликом одлазака бригаде на полигон иконостас ће се постављати у покретном шатор-храму.

У децембру 2009. г. адмиралском броду Црноморске флоте, гардијској ракетној крстарици „Москва“, Добротворни фонд „Омофор“ свечано је предао стационарни храм Покрова Пресвете Богородице. Један од главних циљева Фонда јесте да допринесе оживљавању установе војног свештенства. Од 2004. до 2014. године много је урађено на том пољу – чак 22 покретна храма.

Извор: pravoslavie.ru