Молитвени дочек моштију Светог Кнеза Лазара у Батајници

литијаНа молитвену жељу многобројног верног народа који живи у Батајници и околини да под сводом новоподигнутог храма Пресвете Богородице имају део моштију Светог Кнеза Лазара, а која је парохијским свештеницима кроз дужи период упућивана, братство Храма проследило је ову жељу надлежном Епископу са препоруком за удовољење. Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије, имајући на уму љубав и оданост верног народа Богу и Светој цркви а посебно према Светом Кнезу Лазару јер су пореклом из Далмације, проследио је ову молбу чувару ћивота Кнеза Лазара у манастиру Раваница, Епископу браничевском Г. Игњатију. Епископ Игњатије са радошћу је изашао у сусрет молби Епископа Василија и верног народа Батајнице и благословио да се део Кнежевих моштију положи у батајнички нови храм.

литијаУ недељу 23. новембра 2008. део моштију часне деснице Св. Кнеза Косовског Лазара донете су у цркву Рођења Пресвете Богородице у Батајници. Часне мошти донете су из Саборне цркве Сремске епархије у Сремским Карловцима у пратњи свештенства и народа. Прошавши кроз успутна места на путу до Батајнице, колона са ћивотом свечано је дочекана од многобројног свештенства и народа а посебно од школске деце, на тргу испред храма Св. Петке у Новој Пазови. Док је свештенство читало молебан, народ је приступао руци Честитог Кнеза целивајићи је.

litijaУ Батајници, на скретању са новосадског пута, величанствена литија дочекала је Кнежев ћивот у пратњи владике Василија. Литију су сачињавали ученици основних и средњих школа, богословци Карловачке и Београдске богословије, студенти Богословског факултета, ученици Војне гимназије, припадници копнених и ваздухопловних јединица Војске Србије. Испред 50 свештеника у одеждама, ћивот је пратила омладина у далматинској и шумадијској народној ношњи.

litijaУ овако величанственој литији, до светог храма ћивот су носили чланови Управног одбора цркве, чувари Христовог гроба из Далмације, официри Војске Србије, кумови Храма, студенти Богословског факлутета, представници локалне власти, док су у храм на својим плаћима ћивот унели парохијски свештеници на челу са старешином, протојерејом Споменком Грујићем.

litijaТоком литије, појање свештенства и верног народа употпунио је и парохијски хор Св. Андреја Првозваног док су звона милозвучно одјекивала, разгашујићи радост овог историјског догађаја. По одслуженом акатисту, неколико хиљада сабраног Божијег народа под сводовима храма и око храма са највећом пажњом саслушали су беседу владике Василија.

litijaИстичући шестовековну трновиту путању Српског народа и његове Цркве од Косовског боја до данашњих дана, владика је указао на духовну снагу која извире из жртвеног подвига Кнеза Лазара и његових витезова а који је био узор и свим потоњим генерацијама српских војника и војсковођа до најновије одбране српских светиња и огњишта.

litijaИстовремено, владика је изговорио и поучна слова о неопходности чувања мира и братске слоге и љубави у српском народу да би тако уједињени и сабрани око Христа одолели непрекидним ђавољим нападима и искушењима чији је крајњи циљ брисање српског народа са духовне и историјске мапе Европе.

П. Кондић