Молитвени ход у Плужинама

Молитвени ход у Плужинама
Молитвени ход у Плужинама
Молитвени ход у Плужинама
Молитвени ход у Плужинама

У цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама 21. јуна 2020. године служен је молебан Пресветој Богородици уз поштовање мера надлежних здраствених органа везаних за корона вирус.

Молебан је служио јеромонах Јефимитије (Шкулетић), игуман Пивског манастира, који се сабраном народу обратио пригодном беседом:

-Оне двије заповијести Божје: "Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом, као и Љуби ближњега свог као самога себе, дјелују немогуће, али, овим литијама показујемо да су заиста могуће. Савремени свијет се жали да постоји отуђење, имамо сви мобилне телефоне и чини се да је комуникација лакша, међутим, свијет је све отуђенији. У чему је суштина? Да се вратимо Богу и тада се враћамо једни другима.

Многи који долазе на литије говоре да су се људи приближили једни другима, да причају међусобно, иако се не познају. Примјећује се блискост међу народом, а неки, који нијесу у добрим односима, ти њихови односи се у овим молитвеним ходовима, из неког разлога, промијене на боље. Значи да ми праштамо, да Бог побуђује наша срца. Најтеже је да имамо однос са другим чвојеком, јер све ће ђаво учинити да тај однос не успоставимо. Налазимо другоме мане, недостатке, а то ђаво убацује у наше мисли да не бисмо направили неку емоцију према другоме, што иде у вјечност.

Увијек треба да праштамо другима, да познајемо себе, онда ћемо и друге вољети. Томе нас Бог учи и то је суштина нашег живота. Искупљујте вријеме, каже апостол Павле, а то значи да будемо сабрани на оваквим мјестима, да осјетимо благодат Божју, да се приближимо једни другима, да осјетимо заједницу. Сама ријеч заједница значи за једно, а најљепша је заједница ова, из ње произилази свака друга заједница и све има смисла. Када смо у Цркви, на богослужењу и осјетимо благодат Божју, онда је ширимо у свакодневном животу, у нашој породици, у сусрету са другима, на послу. То је та филозофија живота, коју западни свијет не зна, а коју ми овдје осјећамо. То је, заиста, дар Божји, ове литије јесу прилика да се вратимо Богу, да се вратимо себи, да се вратимо другима, поручио је игуман Јефтимије.

Након одслуженог молебана, литија верног народа пивског краја, који је одлучан у одбрани својих светиња, прошла је кроз Плужине уобичајеном рутом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка