Молитвени опроштај од Небојше Мајсторовића

Божјом службом у Недељу Самарјанке, 17. маја 2020. године, у манастиру Богородице Тројеручице началствовао је протојереј-ставрофор Милован Блажић уз саслужење протојереја Деливоја Рајака. Ангелским гласовима појали су чланови хора при тој манастирској обитељи.

У средини цркве био је ковчег са земним остацима Небојше Мајсторовића, брата у Христу, добротвора и човека који је сарадошћу хитао да учини добро дело и да пренесе јеванђељске речи из цркве, манастира, из свог родног краја. Небојша Мајсторовић, жива историја, велики родољуб и часни Христов војник у одбрани Отечества, био је спона међу Србима са свих страна.

Недељну проповед на недељно јеванђељско зачало одржао је прота Блажић. 

У подне је протојереј-ставрофор Никола Трајковић, старешина цркве Свете Петке на Чукаричкој падини, са братијом свештеницима одржао опело.   

-Опраштамо се од доброг, богољубивог и братољубиивог човека, нашег драгог брата у Христу,  Небојше Мајсторовића, казао је прота Никола Трајковић. Небојша је живео јеванђељским животом и све како је желео, тако је драга наша мати Злата са свима вама испунила те његове жеље. Није случајно сада овде у манастиру Богородице Тројеручице, јер је овде годинама долазио - овде је налазио свој духовни мир и овде је уградио себе. Знао је од почетка шта ће га снаћи и оставио је свој аманет да га одавде отпратимо у његову Крајину, где ће бити сахрањен поред своје мајке...

Небојша нас је и на овај начин окупио најпре да сви прославимо Божје име, да се, с једне стране, радујемо славећи Господа, а с друге, да не тугујемо као они који немају наде у Васкрслог Господа. Ми то Васкрсење славимо, и надамо се да ће и душа овог дивног човека у дан свеопштег Васкрсења васкрснути за живот вечни и да ће га анђео којег је добио у светој тајни крштења одвести у рајско насеље - тамо где почивају његови преци и где је сахрањена и мајка коју сам упознао и која је често долазила у наш храм - казао је прота Никола после одслуженго опела.  

Настојатељица манастира Пресвете Богородице Тројеручице, мати Злата, дирљивим је речима родбини и вернима пренела последње часове овоземног живота Небојше Мајсторовића: -Његова претпоследња жеља је била да говори његов духовник, отац Никола  Трајковић, а последња: Поздрави све и тражи опроштај од свих.

За трпезом љубави јавио се отац Воја Билбија телефоном: „Кад се жалост у радост претвори и када се Небојшина душа радује на путу ка ономе свету, ми га испраћамо како је желео, свесни да ће нам недостајати..."  

Земни остаци Небојше Мајсторовића верни народ је испратио око 22 часа из манастира Пресвете Богородице Тројеручице. Потрудићемо се да га обиђемо тамо где почива, а до тада, нека свако молитвено мисли ове дане на нашег брата у Христу, упали по свећицу и остави име на молитву за упокојене.  

У Господу се 10. маја 2020. године, у Недељу раслабљеног и на дан Спаљивања моштију Светог  Саве на Врачару, упокојио брат у Христу Небојша Мајсторовић (1958-2020), часни и христољубиви Крајишник. Небојша је десет година живота подарио изградњи, физичкој и духовној, напретку и свакодневном животу манастира Пресвете Богородице Тројеручице у рипањском засеоку Дробњаци, помогао мати Злати у небројеним ситуацијама. Значајно је помогао Удружењу "Огњена Марија Ливањска" како се не би заборавило на хиљаде невиних Срба пострадалих од усташа. Проучавао је историју, а најзаслужнији је за обретење моштију проте Милана Билбије из Грахова, пострадалог од Аустро-Угара. Веран својој парохијској цркви св. Петке на Чукаричкој падини, давао је увек од срца и са љубављу. 

Данашњој Литургији и опелу, поред родбине и пријатеља, многобројних сарадника, присуствовали су и проф. Предраг Миодраг, представници Удружења Огњена Марија Ливањска, представници Грахова, Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, оперативни уредник г. Зоран Вучић, писац Љиљана Дугалић, др Весна Димитријевић Срећковић, схимонах Симеон Каруљски.