Молитвени опроштај од оца Стефана (Веселиновића)

Молитвени опроштај од оца Стефана (Веселиновића)
Молитвени опроштај од оца Стефана (Веселиновића)
Молитвени опроштај од оца Стефана (Веселиновића)
Молитвени опроштај од оца Стефана (Веселиновића)

Манастири су духовне тврђаве, у којима живе они који оставе све овоземаљско, ревнују за спасење душе и искључиво се за Царство небеско припремају. Јеромонах Стефан (Веселиновић) одабрао је тај пут одавно и по потреби наше Свете Цркве службовао у разним манастирима - Острогу, Дренајићу, Јовањи... Био је слабог телесног здравља, али духом крепак и смирен човек. Радовао се као мало дете кад неко у манастир дође, беседио је на опелу јовањског сабрата архимандрит Данило (Јокић), старешина манастира Плужац.

-Такав је живот. Све нас људе то чека, ма шта ко био, цар, слуга, просјак... Сви имамо исти крај - уснуће у телу свом и одлазак пред Господа душом својом. Отац Стефан је био јако болестан. Кротак и миран човек који се увек као мало дете радовао кад неко дође у манастир. Памтим га још из Црне Горе, где сам и ја био 11 година. Сретали смо се, дружили и били блиски. Много ми је било драго што се вратио овде, где је јако волео да буде. Нека је свима нама опомена да ћемо једног дана лежати и чекати да нас испрате сродници и пријатељи. Све овде, и лепоту и мудрост, оставићемо и отићи пред Бога. Кад то имамо на уму, волећемо више брата свог и нећемо се гордити, поручио је архимандрит Данило (Јокић), игуман манастира Плужац.

Јеромонах Стефан (Веселиновић) рођен је 1943. године у селу Новаци, Општина Уб. Током своје монашке службе, био је чувар кивота Светог Василија Острошког у надалеко чувеној светињи, настојатељ манастира у Дренајићу и сабрат манастира Јовања. Аутор је књиге Словес у појму, збирке духовне поезије са појмовником црквених речи и израза. Опелом оцу Стефану началствовао је архимандрит Данило (Јокић), уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномнаштва.

Извор: Епархија ваљевска