Молитвени сабор у Грађенику

Молитвени сабор у Грађенику
Молитвени сабор у Грађенику
Молитвени сабор у Грађенику
Молитвени сабор у Грађенику

Манастир Грађеник у селу Трнавци у општини Рудо, у четврту недељу по Духовима, 5. јула 2020. године, на дан успомене Свештеномученика Евсевија Самосатског и Преподобне Анастасије, мајке Светог Саве Српског, био место молитвеног сабора благочестивих хришћана. 

Молитвено и литургијско сабрање предводио је Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом уз саслужење архимандрита Јована (Гардовића), настојатеља манастира Добрунска Ријека, и Кипријана (Топаловића), игумана и ктитора манастира Грађеника, протојереја-ставрофора Александра Топаловића, Милојка Топаловића и Јеремије Старовлаха, протојереја Горана Терзића и ђакона Василија Пајевића и Будимира Гардовића.

-И уистину, браћо и сестре, вјера једног римског официра, који бјеше притом и многобожац, јесте за дивљење. И сам се Господ Исус Христос задивио и рекао апостолима да такву вјеру не видје нити доживи међу њима. Напротив, синови царства, који су били богоизабрани народ Божји, одбацише камен крајеугаони Цркве Божје, одбацише, као што и пророк наговјештаваше, самог Месију, Спаситеља и Искупитеља свијета. Није Бог њих одбацио, него су они Бога, Богочовјека Христа одбацили. Зато Господ и наговјештава оно што ће се и десити, а то је да ће многи од Истока и многи са Запада доћи и сјешће у Царсту Божјем на мјеста оних који себе самоизбацише. Ово је благовјештење за Нову Цркву у којој неће бити ни Грка, ни Јеврејина, ни Римљанина, нити Скита, већ ће сви бити једно у Христу Исусу, беседио је митрополит Хризостом и додао:

-Браћо и сестре, чусмо како Господ на молбу римског капетана лијечи ријечју! Капетан га моли икаже: само реци ријеч и оздравиће слуга мој који лежи одузет у дому моме и који се веома мучи! И Господ, као што све сазда ријечу својој и ријечју својом све одржава ријечју нека ти буде по вјери твојој излијечи болеснога слугу капетанова. Шта нам овај случај исцјељења говори? Говори нам да све што молимо од Бога у овим временима искушења пандемије молимо са непоколебљивом вјером. Молимо лично и појединачно Бога, али и као Црква Божја, да нас избави и излијечи од овог опасног и невидљивог непријатеља вируса ковида 19. Истовремено, учинимо и ми као и капетан подвих и молимо Господа. Чувајмо истовремено и себе и другога од овог невидљивог и подмуклог непријатеља. Али, не ''губимо памет'' и достојанство од страха и не паничимо као народ и нација.

Извор: Митрополија дабробосанска