Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља

Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља

На дан када наша Света Црква православна прославља празник Зачећа Светог Јована Крститеља, у суботу 6. октобра, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Крститеља и Претече Господњег у Затону код Бијелог Поља, чиме је ова древна светиња прославила своју храмовну славу.

Господину Епископу Јоаникију је саслуживало неколико свештеника и монаха Епархије будимљанско-никшићке.

У бесједи током Светог богослужења, којом се обратио вјерном народу овог краја, Преосвећени Владика је говорио о зачећу Светог Јована, које се догодило “на чудесан и божански начин“ и наговијестило је, према ријечима Владике Јоаникија, догађај од највећег значаја за цјелокупан људски род – рођење Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа.

“Свети Јован Крститељ је зачет природно, али на чудесан и божански начин, јер његови Свети родитељи дуго деценија бјеху бездјетни и када потпуно поодмаче вријеме, тако да по људској логици више није било никакве прилике за рађање, тада подејствова Божија благодат и учини оно што природа не може. Као што се каже у духовним пјесмама „Тамо гдје Бог хоће, побјеђује се природа и закони“, јер се и природни закони покоравају вољи Божијој,  аи њих је Бог створио, “Све си премудрошћу створио“, и када Бог хоће да чини нешто за спасење рода људског, тада Он помјера границе природних закона да би дјеловала благодат и да би се људи спасавали“.

“А зачеће Светог Јована Крститеља било је чудесно, било је знак да ће се још нешто значајно догодити – оно је најављивало рођење Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа који је зачет Духом Светим у утроби Пресвете Дјеве Марије. Свети Јован Крститељ је дошао на овај свијет прије Господа Исуса Христа и био Његовим Претечом и Крститељем, ишао је пред лицем Његовим цијелог свог живота, и сматрао је да је смисао његовог живота и његове свете службе да благовијести име Божије и послужи Господу и Спаситељу нашем Исусу Христу“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Владика је нагласио да живот Светог Јована, “највећег између рођених од жена“, осим Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, указује вјернима на смисао и пуноћу људског живота, а тај смисао састоји се у томе да се, служећи Богу живом, испунимо Његовом истином, мудрошћу, благодаћу, љубављу и Његовим животом, јер они који служе Богу, поручио је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије, ступају у заједницу са Богом, приближавају се извору живота и љубави, те и сами могу чинити многа добра и свијетла дјела.

“Није довољно само се назвати хришћанином, треба бити хришћанин, јер није лако испунити пуноћу смисла те ријечи на дјелу.

Ваш парох, свештеник Синиша редовно овдје служи и моли се Богу у овој обновљеној светињи и све вас позива да долазите на службу Божију. То је оно што је веома важно, јер свако од вас може, барем, једном недјељно да дође у цркву. Међутим, људи се стално изговарају да немају времена. Неће бити да је тако него смо изгубили правац и не знамо којим путем идемо, зато лутамо и догађа нам се све што нам се догађа; зато смо и дошли на мјесто на које смо дошли, у велико понижење и у велику биједу, не само материјалну, јер није страшна материјална биједа, страшна је духовна биједа“.

“Али, Бог нас опет милује и ове светиње нас окупљају, сабирају, оснажују и упућују и, ако будемо ишли путем Божијим, доћи ће брзо вријеме да нам свима буде боље, јер се приближавамо извору добра, извору љубави, извору милости. Ако будемо кренули Божијим путем, имаћемо и воље и снаге и умијећа да чинимо добра дјела, да свједочимо своју вјеру на дјелу, да свједочимо љубав према ближњима, да будемо способни да се жртвујемо за своју Цркву, за своју породицу, за своје ближње, бићемо способни да чинимо увијек добро у свом животу, по чему ћемо бити запамћени, као што су се трудили наши преци и градитељи ове светиње у давнини, али и они који су у наше вријеме, са великом љубављу, помогли да се ова светиња обнови“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Он је захвалио домаћинима славља који су сложно, братски и добросусједски припремили све што је потребно да се заједничарење у славу Божију настави поред затонске светиње.

“Нека буде срећна слава овог светог храма! Нека молитве Светог Јована Крститеља буду са свима вама! Нека нас све Бог просвијетли и упути на прави пут Божији! Захваљујем од срца нашим домаћинима – братствима Дангубић и Јанковић, који су учинили све да послије свете службе наставимо да се радујемо Богу и данашњем празнику у овој обновљеној светињи, која се украшава и која треба још да се обнови. Доћи ће вријеме, ако Бог да, да се подигне и ова припрата, звоник, парохијски дом и уреди гробље, али је најбитније да се прво ми обновимо, јер црква је већ стављена у службу. Важно је да се Богу молимо и да се духовно обнављамо, па ће бити прилике да се и светиња обнови у цјелини. “

“Слава Богу и данашњем празнику Светом Јовану Крститељу који нас је сабрао овдје на велики, дивни сабор Светог Јована Крститеља. Сабор поред затонске светиње стар је макар хиљаду година, јер ово је веома стара црква; овдје су се у давнини сабирали хришћани на исти начин као што се и ми данас сабирамо, на исти начин су се Богу молили, исте духовне пјесме пјевали. Међутим, било је вријеме, које је дуго потрајало, кад је овај свети храм био разорен и када није било сабора, али, ево, наше очи видјеше да се обнови и храм и сабор, а у томе и вољу Божију. Тамо гдје сиђе и пројави се милост Божија, ту ће увијек остати Божији благослов. Захваљујући томе, ми обновисмо ову светињу, захваљујући томе обнови се овај дивни сабор у Затону, због тога прослављамо име Божије и Светог Јована Крститеља, јер нас Бог врати нашој светињи и врати нас нама самима, “закључио је Његово Преосвештенство Епископ Господин Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља
Молитвеним сабрањем у Затону прослављено Зачеће Светог Јована Крститеља