Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј у Вилусима

Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј у Вилусима
Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј у Вилусима
Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј у Вилусима
Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј у Вилусима

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на празник Светог апостола и јеванђелисте Матеја, у уторак, 29. новембра, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној Светом Матеју у Вилусима код Никшића.

Саслуживало је више свештеника и свештеномонаха Епархија захумско-херцеговачке и будимљанско-никшићке, а богослужење, у славу великом Светитељу Божијем, сабрало је вјерни народ овог краја, Никшића и околних мјеста, којима се обратио Преосвећени владика Јоаникије. Он се, у својој архипастирској бесједи, осврнуо на ријечи Господње „Блажени чисти срцем јер ће Бога видјети“, које је у Светом Јеванђељу записао апостол и јеванђелист Матеј.

“Како ми људи тјелесни, земаљски и ограничени, ограниченог вида и ума, можемо видјети Бога небеског, неограниченог, вјечног, неизрецивог и необухвативог. Видјећемо Га тако што је Господ близу сваког људског срца, Господ је близу, нарочито, онима који Му се моле, који се труде да изврше заповијести Његове. Близу је и грешним људима, само што се они удаљују од Њега. Али ко ће се удаљити од Господа кад Он све обухвата и сваког грешника, преко анђела својих и мигом своје воље, обраћа на покајање, поучава да се обрати, да се врати на прави пут Божији.“

“Велики пјесник Његош каже да су људи, који имају здрав тјелесни вид, често поред својих очију слијепи, а слијепи игуман Стефан је видовит, он види, он је са Богом, види Бога, види истину Божију. Тако је то владика Раде описао и представио, да бисмо боље схватили јеванђељску ријеч „Блажени чисти срцем јер ће Бога видјети“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Он је додао да су хришћани удостојени части и славе да виде Господа тјелесним очима, као што Га је видио Свети апостол Матеј, који је Господа Исуса Христа сагледао на прави, истински начин, тек својим духовним видом.
Молитвено и саборно прослављен Свети апостол и јеванђелист Матеј

“То се десило кад се Свети апостол Матеј обратио и покајао, јер је и он, као остали људи, био грешан човјек, са манама. Радио је на царини и није могао да одоли разним искушењима, јер се на том мјесту указивала прилика за неправедним стицањем добитка. У та стара времена цариници нијесу били на гласу као људи и подразумијевало се да сваки цариник узима нешто неправедно, користећи прилику коју му даје тај положај. Међутим, Свети Матеј се обратио од цариника и постао апостол Христов, и не само апостол, него и јеванђелист, онај који је записао ријеч Божију и чије Јеванђеље ми читамо, и није само записао, него је и проповиједао ријеч Божију. И није само проповиједао, него је и пострадао за истину Божију, пострадао за ону истину, коју је открио Господ Исус Христос, а то ће рећи за вјеру православну. Испунио се вјером и свјетлошћу Божијом, обасјала га је милост, правда и истина Божија и Светом апостолу Матеју био је јасан смисао ријечи Господњих „Блажени чисти срцем јер ће Бога видјети“.

Сви ми, без обзира колико били праведни и грешни, нагласио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, треба да се молимо Богу, смиравамо се, очишћујемо своје срце и припремамо га као стан Богу живоме.

“Треба да се непрестано поправљамо, а најбољи начин за то је да долазимо често у дом Божији, да излазимо пред лице Божије, да се молимо Богу овако саборно, да од Бога тражимо милости и помоћи, да отворимо своју душу и своје срце и да нас обасја свјетлост и љубав Божија, да упијемо љубав Божију у своје срце, да се испунимо љубављу Његовом према Њему и према ближњима својим. Таква треба да буде наша љубав, не дјелимична него потпуна“.

“У томе се све испуњава и у томе је смисао овог данашњег славља, ове службе и нашег сабрања. Да прво узнесемо славу Богу у овом дивном светом храму који блиста, обучен у небеску свјетлост на овом брежуљку, чија љепота привлачи све који овуда пролазе и који овдје живе, а нарочито данас нас је привукла љепота и слава овог светог храма, слава ове свете службе и овог дивног сабора у којем нијесмо само ми сабрани, него су са нама и анђели Божији, који са нама служе ову свету службу и славопоје Господу. Они нас привлаче у вјечно славословље Господу Богу живоме. Са нама су и душе наших предака, са нама су сви они који воле што се ово догађа и што се ова света служба данас овдје служи“, закључио је Његово Преосвештенство.

Храмовна слава цркве Светог апостола и јеванђелисте Матеја, коју је 1904. године освештао Митрополит црногорско-приморски Г. Митрофан Бан, прослављена је свечаном народном литијом, која је опходила храм, а освештан је и пререзан славски колач. Госте сабрања, са трпезе љубави, уприличене у новоизграђеном Црквено-народном дому, поздравили су протојереј-ставрофор Милутин Андрић, парох билећки и свештеник Петар Крговић, надлежни парох.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка