Молитвено сећање на александријског патријарха Партенија

На дан када Православна Црква слави успомену на светог Партенија, епископа Лампсакоса, Његово Блаженство Теодор Други, папа и патријарх александријски и све Африке, служио је у Патријаршијској капели светог Теодора помен за покој душе његовог претходника и духовног оца, патријарха Партенија Трећег.

Са дубоким емоцијама и много захвалности, Његово Блаженство је говорио о животу и личности покојног патријарха Партенија, који је био последњи александријски поглавар из Египта.

Патријарх Партеније Александријски (у свету Арис Коинидис) рођен је 1919. у Порт Саид у Египту. Његова породица је пореклом са Хиоса. Студирао је на Богословској академији у Халки, а постдипломске студије радио је у Оксфорду и Паризу. Рукоположен је у чин ђакона 1939. г., а у свештенчки чин 1948. године. За митрополита Картагине изабран је 1958. г., а за патријарха александријског 1987. године.

Одликовао се великим богословским знањем, а због активности у екуменском покрету и теолошким дијалозима био је познат као "патријарх дијалога". Једно време био је председник Светског савета Цркава. Неуморно је радио на развоју православне мисије, нарочито у Уганди и Кенији. Године 1990.  рукополаже свог духовног сина, а касније и наследника на трону Александријских патријараха, садашњег Патријарха Теодор Трећег у чин епископа Кирине. Патријарх Теодор, који је у то време био представник александријског патријарха у Атини, пратио га је на мисионарским путовањима на афричком континенту, као и на међународним конференције. Патријарх Партеније уснуо је у Господу 23. јула 1996. године у Аморгосу.

Извор: Александријска патријаршија