Молитвено сећање на архимандрита Лазара (Аџића)

У острошком скуту Јован До на празник Светог Амфилохија Икониског и Светог Александра Невског, после свете Литургије, служен је парастос архимандриту Лазару (Аџићу), дугогодишњем игуману манастира Острога.

Јеромонах Климент (Бољевић), један из мноштва духовних чеда блаженопочившег оца Лазара, рекао је после парастоса да дубоко верује да је Господ оца Лазара од првога дана примио у своје наручје и прибројао лику светих.

-Сви знамо његов живот, сав његов пут од Свете Горе, гдје су га пригрлили и благословили Свети Симеон, Свети Сава и Мајка Божја Тојеручица. Благословио га је и Свет кнез Лазар Косовски и његов крст је отац Лазар носио кроз свој живот, своје болести и патње, увијек са ријечима: слава Богу за све, казао је отац Климент и додао да су сви који знали оца Лазара знали да гледају човека Божјег.

-Знали смо да видимо бескрајну Божанску љубав и благодат Божју која се изливала кроз њега на све нас. Видјели смо и огромно смирење, које је показивао чак и према малој травчици, не само према човјеку, рекао је отац Климент и нагласио да отац Лазар никад човеку није заклањао Христа, него му је увек показивао на Њега.

-И данас нам показује на живога и васкрслога Христа у овоме скиту гдје је горио и догоријевао и попут воштанице сагорио своје последње дане, дочеквши да се освети овај храм, закључио је отац Климент (Бољевић).

Игуман острошки архимандрит Лазар (Аџић) уснуо је у Господу 2000. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска