Молитвено сећање на драге професоре

Молитвено сећање на драге професоре
Молитвено сећање на драге професоре
Молитвено сећање на драге професоре
Молитвено сећање на драге професоре

На Лазареву суботу, 23. априла ове године, у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским Карловцима после Божанске Литургије одржан је четрдесетосмогодишњи парастос протојереју-ставрофору др Лазару Мирковићу (4. јули 1885.-23. април 1968.). Присутни професори и матуранти, на челу са Његовим Преосвештенством Епископом сремским г. Василијем молитвено су се сетили овог знаменитог и заслужног професора Карловачке богословије.

Омања група професора изашла је на гробље Черат, где се налази гробница породице Мирковић и отпојала кратак помен прота Лази, протиници Зорки и њиховој трагично преминулој деци Милани и Стевану. Потом је поклоњење сенима великана настављено и његовој бившем породичном летњиковцу у улици Карловачких ђака бр 72. У овом невеликом, али прелепом здању, грађеном 1934. године по пројекту Мирковићевог колеге и пријатеља Александра Дерока, живи породица Дачић, још једна црквена лоза заслужна за црквену просвету, за живот и рад Карловачке богословије. Почивши прота Душан Дачић (2. август 1924.-14. април 2009.), бивши професор Призренске и Карловачке, а потом ректор Београдске богословије Светог Саве. Протин наследник Милан Д. Дачић предаје двадесетак година у Карловачкој богословији Информатику, од увођења ове нове дисциплине, за коју је написао и два уџбеника.

Успомену на проту Лазара Мирковића и на његов свеукупни значај и допринос српској култури и духовности освежили су својим казивањем историчар Мр Жарко Димић, управник Архива Српске академије наука и уметности Одељење у Сремским Карловцима и професори Богословије Милан Дачић и Предраг Миодраг.

О професору протојереју Лазару Мирковићу писали смо опширније последње три године, поводом изласка двеју књига. Стога заинтересоване читаоце упућујемо на адресе на којима могу наћи више података о њему.  

П.М.