Молитвено сећање на Епископа жичког Стефана

Поводом дванаесте годишњице од блаженог упокојења Епископа жичког Стефана, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 4. фебруара 2015. године свету архијерејску Литургију у Спасовом храму манстира Жиче и парастос уз саслужење већег броја свештеника.

Владика Стефан (Боца) је рођен у селу Муњави, у огулинском срезу 1916. године, где је у родитељском дому примио лепо хришћанско васпитање. Ту је и основно школовање завршио. Нижу гимназију је завршио у Огулину, па потом Богословију у Сарајеву и Богословски факултет у Београду. У Крагујевцу, где је за време Другог светског рата избегао, био је рукоположен у чин свештенођакона и као катихета предавао веронауку у Гимназији. Као врлог трудбеника, Свети Архијерејски Сабор га је поставио на дужност професора Богословије у манастиру Раковици 1955. године, а године 1959. Сабор га је изабрао за епископа Епархије далматинске на којој је провео 19 година. Потом је изабран за епископа Епархије жичке на којој остаје скоро 25 година, до свршетка земног живота. Владика Стефан је преминуо 4. фебруара 2003. године у манастиру Жича. Опело и сахрану у манастиру Жичи, 6. фебруара, служио је Патријарх српски Павле уз саслужење великог броја Епископа, свештенства и монаштва, као и уз присуство мноштва народа.

По завршетку свете Литургије и парастоса, владика Јустин је у својој беседи истакао трудољубље владике Стефана и његов благословени подвиг служења Цркви Божјој у пуној оданости у свему што му је Црква поверавала и што се од њега очекивало и стога верујемо да је примио добар удео у Царству Оца Небескога, одакле се и за нас моли.

Протојереј-ставрофор Љубинко Костић

Извор: Епархија жичка