Молитвено сећање на хероје Жељка Савичића и Синишу Радића

Молитвено сећање на хероје Жељка Савичића и Синишу Радића
Молитвено сећање на хероје Жељка Савичића и Синишу Радића
Молитвено сећање на хероје Жељка Савичића и Синишу Радића
Молитвено сећање на хероје Жељка Савичића и Синишу Радића

-На данашњи дан пре седамнаест година, потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић ушли су у историју, у строј бесмртних, у строј свих оних који су положили најсветлије за своју отаџбину - своје животе. Чувајући и обилазећи овај споменик туге и поноса, чувамо успомену на њихова дела, која ће вечно остати записана на најсветлијим страницама наше историје. Њихови положени животи обавезују нас да чувамо мир и бранимо слободно небо наше отаџбине, поручио је командант 126. бригаде Ваздушног осматрања, јављања и навођења пуковник Предраг Ђорђевић, приликом помена колегама погинулим у НАТО агресији, 6. априла 1999. године, крај спомен – обележја у насељу Краљев сто на Дивчибарама, на месту где је прошле године у спомен херојима подигнута је мала црква посвећена Светом великомученику Георгију, који је и сам био војник.

-У кабини радара, примерни, дисциплиновани и часни, какви су били током школовања на Војној академији, млади официри Жељко Савичић и Синиша Радић страдали су у ваздушним ударима НАТО авијације. Не смемо да мрзимо никог на свету, али ни злочин да заборавимо, беседио је Епископ ваљевски г. Милутин. -Злочинац разара, а прави човек подиже и ствара. Давно је Свети владика Николај рекао: "Браћо, кад дођете на гробље или место нечије погибије, подигните цркву јер то је вечни спомен онима који су отишли". Крст на цркви најлепша је застава победе. Гледајући ову црквицу, видим знак радости и наде. Наде у васкрсење сваког човека, који је Богу отишао. Ово је дело вредног и благочестивог народа и војске, рекао је владика Милутин.

Прошле године, ваљевски архијереј постхумно је одликовао је Жељка Савичића и Синишу Радића Орденом Светог владике Николаја. Ове године за Ђурђевдан, храмовну славу спомен-цркве на Краљевом столу, владика Милутин највеће епархијско признање уручиће 126. бригади ВОЈИН, којој су припадали храбри официри. Подсећања ради, Савичић и Радић постхумно су одликовани и Медаљом за заслуге у области одбране и безбедности и унапређени у чин поручника. И ове године, пошту јунацима на месту њихове погибије одали су чланови породице и пријатељи, припадници 126. бригаде ВОЈИН, представници Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, СУБНОР-а, као и општине Сурчин и Пожега.

Извор: Епархија ваљевска