Молитвено сећање на пострадале Новомученике

Молитвено сећање на пострадале Новомученике

У недељу 7.августа на празник успења Св. Ане,мајке Пресвете Богородице,у манастиру Преображења Господњег у Милтону служена је Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ Канадски г. Георгије. Епископу су саслуживали:протојереј-ставрофор Мирољуб Тодоровић из Виндзора, протојереј-ставрофор Васа Пејовић из Кичинера, протојереј Милојко Димитрић из Лондона, јереј Милош Пурић из Торонта, јеромонах Василије, игуман манастира Преображење у Милтону, ђакон Стефан Икономовски и ђакон Дамјан Радојичић.

Беседу о Јеванђелској причи апостола Матеја о чудесном уможењу пет хлебова и две рибе са којом је Господ Исус Христос нахранио више од 5.000 људи изговорио је прота Мирољуб Тодоровић.

Након заамвоне молитве одржан је парастос за све новомученике из рода нашега пострадалим у Херцеговини и Крајини као и у протеклим ратовима на подручију Српских Крајина, Барање, Лике, Кордуна, Баније, Крбаве...до оних пострадалих на Косову и Метохији на коме је прочитано више хиљада имена пострадалих. Веома дирљиву беседу о страдању и страдањима нашег Српског народа на крају Св.Литургије изговорио је Владика Георгије.

Након Богослужења на манастирском имању одржан је овогодишњи велики сабор на коме се окупио велики број верника. Истовремено у просторијама Епархијског музеја отворена је изложба икона и слика г. Владимира Стјепановића Габалића, познатог уметника из Торонта која ће трајати до Преображења 19.августа.

Извор: www.serborth.org