Молтман: Страх је антиципација терора

Евангелистички професор из Тибингена Јирген Молтман (Jürgen Moltmann) позива да се, и мимо актуелних ратова и неправди, остане пун хришћанске наде. У једном интервјуу штутгартском дневном листу он вели: ”Страх је антиципација терора, а нада је антиципација радости”.

Страх од ”било какве пропасти света” паралише: ”Ништа не подстиче пропаст света као страх од њега”. Страх се превазилази тиме што се разочарења прихватају и живот воли онаквим какав он јесте. Не надати се, значи не живети.” Молтман позива да се политичко чудо не заборави. ”Нико се није надао уједињењу двеју Немачке, а она се збила за тили час” . Пола света је било до недавно под комунистичким игом и није под тиме пропао. Превазилажење апартхајда у Јужној Африци је показало да се на овом свету ненадано ”позитивно збива”. 

Молтман категорично одбија учешће немачке војске против терористичких банди ”Исламске републике”(IS). Ангажман у Авганистану је показао да се војним средствима ништа не може постићи: ”Зашто не покушамо на мирољуби начин и измирењем?” ”Исламистичка република” је настала у главама људима и у њој мора бити побеђена. То што је већина избеглица које стижу са Блиског истока муслиманске вероисповести не забрињавају Молтмана: ”Христос није против муслимана, већ је и за њих дао свој живот. Ово би требало да знају сви хришћани”, поручује овај проминенти професор. Он опомиње Евангелистичку цркву Немачке за безазленост компромисности: ”Ми свему кажемо ”да”  и показујемо разумевање. Ми морамо јасније да кажемо и ”не”, на пример покрету ”Пегида” (протестном покрету против исламимизације Европе), као и другим ксенофобним групацијама.

 ***

Професор Јирген Молтман ће 8. априла напунити 90. рођендан. Он иде у најзначајније теологе 20. века на Западу. Његове најпознатије књиге ”Теологија наде” -  ”Theologie der Hoffnung“ (1964),  ”Распети Бог” - „Der gekreuzigte Gott“ (1972) и ”Црква и снага Духа” -  „Kirche in der Kraft des Geistes“ (1975) – иду у класике теолошке литературе којима ће се још многе генерације надахњивати. О Молтмановом опусу је последњих десетак година написано више дисертација од стране православних теолога. Својевремено је Молтман посетио Богословски факултет у Београду.

припремио протођакон Зоран Андрић